Jogurt je fin, ali i vrlo zdrav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jogurt se oduvijek poznat kao namirnica visoke zdravstvene i nutritivne vrijednosti. Iako su ga mnogo godina ljudi konzumirali zbog njegovog dobrog i laganog okusa, koristi koje jogurt pruža našem tijelu su vrlo brojne.

Jogurt može imati razlicite okuse i konzistenciju, ovisno o proizvodnji, no blagodati koje nam pruža iste su. Dobro je poznato da jogurt nastaje prirodnim procesom fermentacije mlijeka uz pomoc bakterija. Djelovanjem bakterija dolazi do fermentacije pri cemu mlijecni šecer (laktoza) prelazi u mlijecnu kiselinu. Mlijecna kiselina daje mlijeku slatko-kiseli okus i kremastu konzistenciju.



Zbog visokih razina kalcija, vitamina i minerala, jogurt se smatra veoma važnim u svakodnevnoj prehrani. Tijelu pruža energiju, pomaže ocuvati i ojacati zube i kosti, te daje potporu prirodnim funkcijama srca. Ako sve ovo nije dovoljno da ga uvrstite u svoju prehranu, onda ove slijedece stvari zasigurno hoce.

Pomaže mršavljenju

Zbog visoke nutritivne vrijednosti, jogurt je odlican kao meduobrok ili cijeli obrok. Visoka nutricionisticka vrijednost, visoka doza kalcija i malo kalorija pomažu mršavljenju. Isto tako jogurt pomaže ubrzati proces sagorijevanja masnoca, a uz sve to imat cete više energije.

Pomaže probavi

Bakterije u jogurtu su "dobre" bakterije, a zdravlje našeg želuca ovisi o zdravoj ravnoteži "dobrih" i "loših" bakterija pa jogurt može pomoci uspostavi ravnoteže u slucaju da je ona narušena.



Pomaže ocuvati prirodnu vaginalnu floru

Vaginu prirodno štiti njena flora, no ona može biti poremecena zbog bolesti, uzimanja jakih lijekova, stresa, pretjerane konzumacije alkohola i tako dalje, a tada se razvijaju i problemi – upale i infekcije. Redovitom konzumacijom jogurta pomaže se obnoviti ili održati prirodna flora.

Pomaže u prevenciji raka

Zbog svog sastava jogurt može sprijeciti razvoj enzima odgovornih za nastanak karcinoma debelog crijeva.

Pomaže osvježiti dah

Loš zadah je nešto s cime se suocavamo zbog ostatka hrane koji je razgraduju u našim ustima. Jogurt može pomoci smanjiti razine sulfita odgovorne za loš zadah.


Podijeli: Facebook Twiter