Joe Biden: Neka Hrvatska vodi Balkan u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Irski pisac James Joyce napisao je da je "povijest noćna mora iz koje se pokušava probuditi" - prije dvadeset godina Hrvatska je živjela u toj mori, opustošena ratom i zatočena regionalnim mržnjama, iz koje se u ponedjeljak, postavši članica EU-a, ne samo probudila nego i realizirala svoj san euroatlantske budućnosti, napisao je američki potpredsjednik Joe Biden u autorskom članku u Financial Timesu.

Hrvatski uspjeh bio je daleko od neizbježnog, nastavlja Biden. U stvari, to je testament hrabrosti hrvatskim građanima i njezinim čelnicima koji su prevladali iskušenja nacionalizma i mržnje. Oslobađanje od tereta prošlosti svakodnevna je borba. I, dan po dan, Hrvati su zadržali vjeru i svoju ambicioznu viziju te gradili demokratske institucije kojima su otvorili vrata NATO-a i EU-a.

To postignuće pripada hrvatskom narodu, naglašava Biden. Ali također govori o transformativnoj moći europskog projekta koji zemlje vodi prema vladavini prava, otvorenom tržištu, napretku i miru.

Hrvatska je u tome otišla dalje nego što mnogi misle, poručuje američki potpredsjednik. Članica je NATO-a od 2009. i doprinosi sigurnosti u svijetu, uključujući u Afganistanu. Nekoć su zemlje slale svoje misije u Hrvatsku, sada Hrvatska pridonosi mirovnim misijama na Kosovu, Haitiju, u Zapadnoj Sahari.

Hrvatsko pristupanje EU-u povećava izglede njezinim susjedima koji su suočeni s rizikom da zaostanu daleko iza. S vremenom, granice EU-a trebale bi ujediniti zemlje jugoistočne Europe umjesto da ih razdvajaju, kaže Biden.

Međutim, hrvatski susjedi moraju prvo donijeti teške odluke koje će im utrti put prema Uniji. U interesu je SAD-a, Hrvatske i Europe da u tome uspiju. Povijest nema veći spomenik ideji da zemlje ne moraju nastavljati sukobe iz prošlosti nego što je EU, i nema boljeg mehanizma od integracije da se osigura da ih ne nastavljaju. Zato Hrvatska radi na tome da iste one ljude s kojima je ratovala dovede u europsko okruženje, piše Biden.

Srbija i Kosovo dugo su bile zamrznute u dubokom i gorkom sukobu, sve donedavno. Premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci dijalogom su i bolnim kompromisom postigli povijesni sporazum o normalizaciji odnosa. Sljedeći koraci neće biti laki, ali čelnici tih dviju zemalja stvorili su svojim sugrađanima priliku za gradnju budućnosti definiranu poštovanjem međusobnih prava i zajedničkim napretkom u miroljubivom suživotu.

Crna Gora i Albanija pred sobom također imaju mnogo teška posla, ali napreduju prema europskom integriranju provodeći gospodarske i političke reforme, boreći se protiv korupcije i jačajući provedbu zakona.

Makedonija mora ostati na putu reformi, riješiti svoje unutarnje etničke napetosti i zajedno s Grčkom postići sporazum oko imena, piše Biden dodajući kako je u BiH, nažalost, postignuto malo napretka i zaključivši kako tamošnji stanovnici zaslužuju bolje.

Nijedna zemlja ne može posve iza sebe ostaviti svoju povijest ili zaboraviti svoje tragedije. I ne trebaju, naglašava Biden. Ali zemlje mogu izabrati put u kojem će im budućnost biti na prvom mjestu i raditi na dobrobiti za buduće generacije. To je ono što je napravila Hrvatska. A rezultat je pretvaranje sna, koji je prije 20 godina izgledao nezamisliv, u stvarnost.

To je razlog za slavlje i podsjetnik na to što je sve moguće. Čestitamo Hrvatskoj i posvećujemo se ostvarenju većeg cilja - dovođenja cijelog Balkana u Europu, cjelovitu, slobodnu i mirnu, zaključio je američki potpredsjednik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter