Joey Baron & Killer Joey u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrsni americki jazz bubnjar Joey Baron sa svojom grupom Killer Joey u utorak nastupa u Domu hrvatskih branitelja na još jednom koncertu u sklopu Jazzbina Pula Jazza koji pocinje u 21 sat.

Baron je roden je 1955. na jugu Amerike u radnickoj obitelji ruskih Židova. Glazbeno je uglavnom samouk, a ucio je skidajuci glazbu s ploca, radija i televizije. Rani utjecaji bili su mu Art Blakey, Ray Charles, Jimi Hendrix i James Brown. Svoje je dvadesete godine proveo u Kaliforniji, gdje je svirao s glazbenicima kao što su Stan Getz, Dizzy Gillespie, Chet Baker i Carmen Mc Rae. Potom seli u New York gdje stjece imidž originalnog, nekonvencionalnog bubnjara koji beskompromisno slijedi svoje glazbene ideje.

U New Yorku je i danas tražen za specificne projekte, pa je stalan clan ansambala progresivne scene koje vode Bill Frisell, Fred Frith i John Zorn (Naked City, Masada), a vodio je i vlastita trija. Baronov glavni band s kojim cemo ga vidjeti veceras je Killer Joey u kojem suraduje s gitaristima Steveom Cardenasom i Bradom Shepikom te basistom Tonyjem Scherrom. Cardenas je svirao s glazbenicima kao što su Marc Johnson, John Patitucci, Norah Jones, Charlie Haden, Paul Motian i drugi. Shepik je takoder svirao s Hadenom i Motianom, ali i s Daveom Douglasom, Scottom Colleyem i drugima. Tony Scherr je vec pokazao u Puli koliko dobro svira bas kada je proljetos nastupio kao dio skupine Sex Mob, ali u njegovom životopisu nalaze se i suradnje s Billom Frisellom, Johnom Luriejem, Norah Jones…

Osim spomenutih svirao je i snimao sa glazbenicima kao što su David Bowie, Tony Bennett, Hampton Hawes, Laurie Anderson, Art Pepper, Lee Konitz, Joe Lovano, Vinicus Cantuaria, Jay McShann, The Los Angeles Philharmonic, Big Joe Turner, Philip Glass, John Abercrombie, Mel Lewis, Pat Martino, Harry Sweets Edison, David Sanborn, Al Jarreau, Jim Hall, Randy Brecker, Marian McPartland, John Scofield, Marc Johnson, The Lounge Lizards… Dakle, doista impresivan popis i jamstvo kvalitete vecerašnjeg koncerta.


Podijeli: Facebook Twiter