Jocić negira krivnju za ubojstvo Pukanića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, u utorak je pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal u Beogradu negirao krivnju za ubojstvo vlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franića i zatražio od suda oslobađajuću presudu, ocijenivši kako se protiv njega vodi "kafkijanski proces".

"Nisam sudjelovao u organiziranju ubojstva, kako god da vama izgledaju dokazi kojim raspolaže tužiteljstvo. Ovaj proces liči na Kafkin i predstavlja čovjeka koji se bori protiv sustava", kazao je Jocić pred vijećem Specijalnog suda i rekao kako ne bi pristao ni na kakvu nagodbu.

"Razmišljao sam da šutim, ali onda bi percepcija javnosti bila da sam kriv", rekao je Jocić, ustvrdivši kako ne bi pristao na nagodbu sa tužiteljstvom "ni da su mu nudili tri dana zatvora".

Tužiteljstvo za organizirani kriminal predložilo je u siječnju sudu da Jocića osudi na 40 godina zatvora zbog organiziranja ubojstva Pukanića, a istu kaznu je tražilo i za pripadnika beogradskog dijela njegove ekipe Željka Milovanovića, kao izravnog počinitelja ubojstva.

Člana beogradske grupe Milenka Kuzmanovića Tužilaštvo je teretilo za logističku potporu Jocićevoj skupini i tražilo "kaznu ne manju od 15 godina zatvora".

Hrvatskom dijelu Jocićeve skupine - Robertu i Luki Mataniću, Amiru Mafalaniju, Bojanu Guduriću i Slobodanu Đuroviću, a također i i Milovanoviću - sudilo se u Zagrebu, a Vrhovni sud Hrvatske prvostupanjsku je presudu kojom su bili osuđeni na ukupno 150 godina zatvora, smanjio za samo dvije godine.

Robertu Mataniću potvrđena je kazna na 33 godine zatvora, dok su Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju kazne smanjene sa 16 na 15 godina.

Željku Milovanoviću u Zagrebu je potvrđeno maksimalnih 40 godina zatvora, a Bojanu Guduriću, koji je čekao sa snajperom ako Milovanović ne uspije, potvrđeno je 30 godina zatvora. Đurović je kao posrednik između nalogodavaca i počinitelja, osuđen na 25 godina zatvora.

Osuđeni Gudurić i Matanić odbili su da iz Zagreba svjedoče u beogradskom procesu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter