Joyce može na Portaratu, ali Parlov ne može na Giardine?

Mate Parlov je najveći hrvatski sportaš 20. stoljeća
Mate Parlov je najveći hrvatski sportaš 20. stoljeća

Na jučerašnji dan 1948. godine rođen legendarni boksač Mate Parlov još za života proglašen najvećim hrvatskim sportašem 20. stoljeća. No, jučer je bila i prva godišnjica od početka inicijative da se ovoj legendi postavi spomenik u gradu kojeg je proslavio. Još u listopadu lani delegacija Boksačkog saveza Hrvatske, koji je akademskom umjetniku Anti Jurkiću dao izraditi skulpturu Parlova, bila je na sastanku u Gradu Puli kako bi na ovogodišnji Dan Grada Pule u svibnju postavili taj spomenik. No, do današnjeg dana ta ideja nije ostvarena, a kako stvari stoje uskoro niti neće, ali je Fažana u međuvremenu pokazala Puli kako se elegantno i s dostojanstvom iskazuje počast ovoj legendi.

Predložen park na Karolini

Gdje je zapelo? Kao što smo već i pisali, obitelj Parlov, koja je zaštitila ime legendarnog boksača, traži primjerenu lokaciju za najtrofejnijeg hrvatskog sportaša. Predložili su lokacije na Korzu nasuprot kafića Mate Parlova, odnosno u parku ispod Faverijske ulice. Međutim, Gradu Puli poslužio je prijedlog Odbora za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području Pule za postavljanje spomenika Mati Parlovu na lokaciji u parku između dva ulaza u Karolinu i, po svemu sudeći, od toga ne odustaje. Neslužbeno čak ističu da je površina između dva ulaza u Karolinu najatraktivnija površina u Puli?!

Međutim, iz krugova bliskih obitelji Parlov potvrđeno nam je da obitelj nema namjeru odustati od jedne od lokacija koja bi uistinu pokazala da Pula cijeni svog šampiona. Stoga je jasno da spomenik čovjeku kojeg je nakon boksačkih pohoda po cijelom svijetu dočekivala i na rukama kroz grad nosila cijela Pula, neće biti postavljen.

S obzirom da je Grad za provedbu ovog projekta osnovao i povjerenstvo, smatralo se da će ono iznjedriti ipak neko prihvatljivo rješenje. Međutim, niti godinu dana od početka priče Grad nema to rješenje. Prije mjesec i pol dana, naime, uputili smo gradskoj upravi upit o tome da li je i kada će biti odabrana lokacija za postavljanje spomenika Mati Parlovu. Do današnjeg dana pisani odgovor nismo dobili, tek neslužbeni da "novosti nema". (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter