Joyce Banda nova predsjednica Malavija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istaknuta aktivistica za prava žena Joyce Banda u subotu je položila prisegu kao predsjednica Malavija, postavši time prva šefica neke države na africkom jugu, i nakon iznenadne smrti svoga prethodnika donijela nadu u novi pocetak te male i siromašne države.

Banda (61) bila je potpredsjednica države u mandatu predsjednika Bingua Wa Mutharike, koji je umro u cetvrtak od srcanog udara. Banda ga je naslijedila po slovu ustava.

Nova predsjednica položila je prisegu u zgradi parlamenta u glavnom gradu Lilongweu. "Želim da svi krenemo u buducnost s nadom i duhom jedinstva", kazala je.

Dvodnevna odgoda u prijenosu vlasti, koja bi trebala ici automatizmom, izazvala je bojazan da bi u zemlji moglo doci do borbe za vlast, ali je ona nestala u subotu pošto su vojska i ostali viski državni dužnosnici stali iza nove predsjednice. Malavi, zemlja bez izlaza na more na africkom jugu s 15 milijuna stanovnika i 118 tisuca cetvornih kilometara površine, ovisna je o stranoj pomoci i još je k tome prošle godine zapala u dublju ekonomsku krizu.

Stanovnici Malavija, od koji su mnogi Muthariku doživljavali kao tvrdoglavog autokrata, pozdravili su Bandin dolazak na vlast, polažuci u nju velike nade. Sljedeci predsjednicki u redovnom terminu bi se trebali održati za dvije godine.


Podijeli: Facebook Twiter