Joca Amsterdam svjedok protiv Mesica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sreten Jocic, poznatiji kao Joca Amsterdam bit ce pozvan kao svjedok u nastavku postupka što ga je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic zbog klevete pokrenuo protiv publicista Darka Petricica jer je naveo da je njegovu predsjednicku kampanju financirala "albanska mafija", te da je za uzvrat pomagao tim ljudima pred kaznenim progonom.

Odlucio je to u utorak sudac Opcinskog kaznenog suda u Zagrebu Zorislav Kaleb, prihvativši Petricicev prijedlog za ispitivanjem Jocica. Mesicev pravni zastupnik, odvjetnik Cedo Prodanovic tom se dokazu žestoko protivio.

- Pa zar mislite da bi na eventualno sudenje predsjedniku Sarkozyju kao svjedok bio pozvan neki kriminalac s Korzike, pitao je Prodanovic. No sudac Kaleb, kojem je kao dopunu svog zahtjeva Petricic priložio izvještaj s beogradskog sudenja Sretenu Jocicu i ostalim optuženima za ubojstvo Ive Pukanica, ipak je odlucio ispitati predloženog svjedoka.

Jocic je, podsjecamo, u svojoj obrani iznijetoj u travnju prošle godine izjavio kako je "kampanju bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesica financirala albanska mafija.

- Zna se da je njegov šef kabineta Muharemi povezan s klanom brace Osmani. Mesic je Tadicu na summitu u Sofiji prenio informacije o meni kao potencijalnom neprijatelju predsjednika Srbije. Zato su i policije trebale poceti suradivati, pa su se nakon puca u Hrvatskoj sastali Karamarko i Dacic. Ako je organizirani kriminal bio sponzor predsjednika Mesica, jasno je kome u Hrvatskoj nije bilo u interesu da se ubojstvo Pukanica riješi, rekao je tada Jocic.

Sada ce u sudskom sporu Mesica i Petricica dobiti priliku to eventualno ponoviti. U nastavku sudenja ocekuje se i svjedocenje Višnje Škreblin, koja je s Mesicem suradivala tijekom predsjednicke kampanje. (Ana RAIC-KNEŽEVIC/Novi list)

"Albancima treba vjerovati"
U utorak je ispitan Petar Grljac, bivši poduzetnik i gradonacelnik Oroslavja, koji je tijekom 2002. i 2003. godine služio kaznu u Turopolju. - Dok sam šetao po zatvorskom krugu cuo sam Albance kako se hvale svojim poznanstvom s Mesicem.... A Albancima se mora vjerovati... Tretirali su ga gotovo kao clana svoje obitelji i tvrdili "imamo Mesica". Pricali su da su ga vozili u Albaniju, no nisu spominjali financiranje kampanje, prisjetio se Grljac.


Podijeli: Facebook Twiter