Jobs: Google želi ubiti iPhone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Googleov slogan "ne budi zao" je sranje, izjavio je nedavno predsjednik i osnivac Applea Steve Jobs. Samo nekoliko dana nakon prezentacija najnovijeg uredaja iz Apple obitelji - iPada, održana je i skupština svih zaposlenika tvrtke na kojoj se Jobs dovoljno opustio da kaže što mu je zbilja na duši.

Pocetkom sijecnja ove godine Google je predstavio svoj Nexus One uredaj koji predstavlja direktnu konkurenciju iPhoneu.

- Apple se nije upustio u pretraživacki posao, vec je Google ušao u telefonski. Bez sumnje, Google želi ubiti iPhone pomocu Nexus Onea, ali to necu dopustiti, rekao je Jobs.

Postavljeno je i pitanje o podršci za Flash, koja ne postoji za posljednje tri generacije iPhonea, buduci da je ponovni nedostatak istog na iPadu glavni pokretac za kritike na uredaj. Taj potez izazvao je veliko nezadovoljstvo kod Adobe Systemsa, tvrtke koja stoji iza Flash formata.

- Apple ne podržava Flash jer je "bugovit". Svako ucestalo rušenje sustava na Mac racunalima dešava se zbog Flasha. Jobs je takoder Adobe nazvao "lijenima" zbog nedostatka motivacija za razvoj zanimljivih rješenja unatoc velikom potencijalu. Šef Applea smatra da u skoroj buducnosti više nitko nece rabiti Flash jer vec sad prelaze na HTML5.

HTML5 je novi standard za razvoj weba koji bi trebao omoguciti programerima i dizajnerima izradu "cišcih" i "lakših" internet stranica, kao i pregledavanje multimedijalnog sadržaja bez potrebe za Flashom.

Apple je vizionarski omogucio punu HTML5 podršku na beta verziji svog Safari 4 preglednika. Taj je potez pak, pametno iskoristio Google nakon što je Apple blokirao njihovu Google Voice aplikaciju i maknuo je iz ponude u Appleovoj virtualnoj trgovini.

Sada postoji web bazirana verzija iste, i dostupna je svim korisnicima sa HTML5 pretraživacem (a vidi cuda, Safari je baš takav pretraživac). Dovoljno je samo upisati adresu google.com/voice i otvara vam se potpuna usluga.

Safari na iPhoneu cak omogucuje bookmarkiranje adrese, te otvaranje aplikacije postaje jednako kao da se radi o downloadanoj verziji.

Kojim god terminom "krstio" Google, Steve Jobs bi se mogao ozbiljno zabrinuti sudeci po djelatnostima svojih susjeda. Iz Googlea tvrde da se fokusiraju na web kao platformu za aplikacije jer vjeruju da je to buducnost koja ce iskorijeniti trgovinu klasicnih aplikacija.


Podijeli: Facebook Twiter