Jo Nesbo, majstor trilera koji obožava rock i nogomet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljubitelje vrhunskih krimića itekako raduje vijest da će od sutra do subote gost zagrebačkoga književnog Noir festivala biti sjajni norveški pisac Jo Nesbo, autor koji je trenutačno u svjetskom vrhu ponajboljih pisaca ove vrste književnosti, čovjek koji je od 1997. godine kad je objavio prvi roman "Šišmiš" uz višemilijunsku nakladu preveden na više od 40 jezika, a njegovo se ime s pravom svrstava uz niz drugih velikana skandinavske kriminalističke književnosti kao što su Stieg Larsson, Jussi Adler-Olsen ili dvojac Rosslund-Hellstrom.

No, uz činjenicu da u Hrvatsku dolazi jedan od književnika koji trenutačno imaju status svjetskih literarnih zvijezda, hrvatska će publika Nesboa srdačno dočekati svakako i stoga što se radnja "Spasitelja", jednog od njegovih ponajboljih romana, objavljenog 2005. godine, na hrvatski prevedenog i objavljenog 2011. godine, djelomično odvija u Hrvatskoj, a glavni pokretač radnje je Mali Spasitelj, iznimno sposoban profesionalni ubojica iz Hrvatske.

Naravno, slaviti lik profesionalnog ubojice bilo bi na prvi pogled itekako čudno, ali stvari postaju jasnije kad se pročita knjiga i kad se shvati da je tom negativcu Nesbo dao itekako ljudsku dimenziju, i to na taj način da je, što je tipično za sve njegove krimiće, krenuo korak dalje te uz već standardizirane okvire priče o potjeri za zločincem dodao i obimnu sociološku i povijesnu podlogu koja objašnjava motive ponašanja glavnih likova.

Jo Nesbo rođen je 29. ožujka 1960. godine u Oslu, a odrastao je u mjestu Molde. Nogomet, rock i književnost ljubav su mu od djetinjstva, pri čemu od karijere talentiranog nogometaša (igrao je za prvoligaški sastav Molde) mora odustati nakon teže ozljede članka, rock glazbom se i danas bavi kao član norveškog rock sastava Di Derry, a iako se tome nije nadao, svjetsku je slavu i bogatstvo stekao kao književnik, i to relativno kasno budući da je prvi roman objavio s 37  godina.

U međuvremenu je diplomirao ekonomiju na čuvenom norveškom sveučilištu u Bergenu, radio je kao novinar i burzovni mešetar, a sada je, naravno, pisac. (M. KRMPOTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter