Ježicu milijune uplatili Rusi, a ne MOL?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sudenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu danas se kao svjedok obrane pojavio bivši predsjednik Sabora Luka Bebic, jedan od Sanaderovih najbližih suradnika, koji mu je ostao odan i nakon odlaska s funkcije premijera te pokretanja niza antikorupcijskih kaznenih postupaka.

Govoreci o nacinu odlucivanja na sjednicama predsjedništva HDZ-a, gdje se raspravljalo o kljucnim politickim i gospodarskim pitanjima, Bebic je kazao da "nitko nikomu nije ništa nametao".

"Znao je i predsjednik imati svoje stavove i tražiti da se nešto prihvatio, ali vrlo cesto se znalo dogoditi da njegovi stavovi ne budu prihvaceni u stopostotnom obliku", kazao je Bebic na zagrebackom Županijskom sudu.

"Cesto se nije moglo birati izmedu bijelog i crnog. Tražila su se rješenja koja ce imati manje štetne posljedice", kazao je bivši predsjednik Sabora. Jedna od situacija kada se nije biralo izmedu bijelog i crnog bila je i rasprava o izmjenama medudionickog ugovora izmedu vlade i MOL-a.

"Kad je došlo do promjene u udjelima trebalo je odrediti kakva je MOL imao prava u odnosu na 2001. kada su ti osnovni odnosi postavljeni te kako se to reflektira na nadzorni odbor i upravu Ine", pojasnio je Bebic. Kazao je da je o tome svoje zakljucke nakon rasprave donio i Sabor.

U konacnici donesena je odluka da se promjena medudionicarskog ugovora prihvati, no citav je problem bio vrlo kompleksan, dodao je te zakljucio da je rijec o dobrom ugovoru kojim je hrvatska strana zadržala dio svojih prava u Ini.

USKOK-ova pitanja kojima se želio otkriti odnos svjedoka Bebica i optuženog Sanadera izazvala su povišene tonove u sudnici zagrebackog Županijskog suda pa je sudac Ivan Turudic bivšeg predsjednika Sabora u nekoliko navrata upozorio da se ponaša pristojno i odgovara na sva pitanja koja sud nije zabranio.

Prisiljen odgovoriti na pitanje, Bebic je kazao da je Novu godinu docekao sa Sanaderom, Jerkom Rošinom i njihovim suprugama, što su neki mediji vec ranije i objavili. Što se polaganja jamcevine tice, kazao je da svoje nekretnine nije ponudio da bi se Sanadera pustilo na slobodu, kako se "sugerira s raznih strana i u medijima".

Sudac Turudic je Bebica u nekoliko navrata prekinuo i kada je Sanader tražio odgovor je li predsjedništvo HDZ-a donosilo odluke u skladu s nacionalnim interesima. Bebic je kazao da je izmijenjeni ugovor izmedu vlade i madarskog MOL-a bio dobar za Hrvatsku, što je u svojim zakljuccima prihvatio i Sabor, kao i predsjedništvo HDZ-a.

Bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva, i predsjednica nadzornog odbora Plinacroa Marina Matulovic Dropulic ispricala je da je sudjelovala u pregovorima oko kupovine skladišta plina Okoli, što je bio preduvjet za izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine. Buduci da pregovori nisu davali rezultata, zatražila je ministra financija Ivana Šukera da odu kod Sanadera i predstave mu problem.

"Potom sam bila na tri ili cetiri sastanka s predstavnicima MOL-a u Ministarstvu gospodarstva, ali ti su razgovori bili bezuspješni", kazala je bivša Sanaderova ministrica.

Obrana Ive Sanadera zatražila je da se na sudenju u aferi Ina-MOL ispita ruski naftni magnat Mihail Guceriev jer tvrde da je on a ne MOL uplatio pet milijuna eura na racun vlasnika Diokija Roberta Ježica, krunskog svjedoka na sudenju Sanaderu koji je posvjedocio da je za bivšeg premijera primio mito od madarskog MOL-a.

Sud bi o prijedlogu obrane trebao odluciti na iducem rocištu 22. ožujka, kada bi trebao svjedociti direktor tvrtke Hangarn Oil Products Imre Fazakas koji je u istrazi, po pisanju medija, izjavio da su pet milijuna eura na Ježicev racun uplatili Rusi za skladište plina na Krku.

Obrana je na današnjem rocištu odustala od svjedocenja predsjednika Nadzornog odbora Ine Davora Šterna, a od suda je tražila da nabavi spis iz Madarske u kojem se nalazi obavijest o odustajanju od optužbe protiv nepoznatog pocinitelja za davanje mita Ivi Sanaderu.

USKOK Sanadera tereti da je od direktora MOL-a primio 10 milijuna eura mita kako bi Madarima omogucio stjecanje upravljackih prava u Ini iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Osim za primanje mita od MOL-a, Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo zbog uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke koja je Hrvatskoj u ratno vrijeme omogucila kredit za kupnju diplomatskih predstavništva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter