"Jezični štrajk" u katalonskom kazalištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaposlenici Katalonskog nacionalnog kazališta u Barceloni odlučili su na najavljene financijske rezove koji prijete toj instituciji reagirati na jedinstven način - od jučer se u kazalištu svi koriste isključivo kastiljskim jezikom, narječjem na kojem se temelji španjolski književni jezik, piše u ponedjeljak španjolski list ABC.

Na to su se odlučili nakon što je Generalitet Katalonije, autonomna vlada te španjolske pokrajine, svojem nacionalnom kazalištu najavio mjere štednje zbog pada broja gledatelja i prihoda.

Reagirali su priopćenjem na ulaznim vratima kazališta u kojemu piše da "od danas, 20. siječnja, zaposleni Katalonskog nacionalnog kazališta, u znak prosvjeda zbog rasapa kulture, preferiraju koristiti kastiljski jezik".

Sličan oblik pritiska već su prije godinu dana izvele policijske snage autonomne pokrajine Katalonije Mossos d'Esquadra, također u znak prosvjeda zbog mjera štednje.

Tada je takav potez katalonske policije izazvao prilične kontroverze.

U slučaju zaposlenih kazalištaraca, najava o jezičnom prosvjedu uslijedila je nakon što se proširila vijest da vlada namjerava uvesti mjere štednje da bi nadoknadila pad gledatelja i prihoda koji pogađa to kazalište.

Njihova se najava na vratima kazališta brzo proširila društvenim mrežama, a brojni su korisnici postavili i fotografije izvješene obavijesti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter