Jezična raznolikost Rovinja i okolice

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

"Srebrne niti - fili d'argento" naziv je hvalevrijednog zbornika Udruge umirovljenika grada Rovinja koji je nedavno ugledao svjetlo dana.

Tu su prisutni radovi članova ove udruge, od kojih su mnogi i afirmirani književnici koji dobivaju nagrade i priznanja za svoj rad.

Udruga umirovljenika Grada Rovinja koje je ove godine obilježila sedamdeset godina svoga utemeljenja, od 2012. godine ima i dramsku-literarnu sekciju. Voditeljica je književnica Vesna Milan, a suradnice su isto tako priznate književnice Nevenka Uljanić Degobbis i Marija Sošić. Pri ovoj udruzi nastalo je nekoliko knjiga, a ideja za nastankom ovoga zbornika bila je da se sačuva jezična raznolikost Rovinja i okolice. U knjizi je zastupljena poezija na čakavskom narječju, hrvatskom standardu, starorovinjskom narječju te talijanskom standardu.

Pisanje je zdravo, korisno, kreativno, omogućava bijeg od svakodnevice. Mnogi teoretičari vole govoriti o terapeutskoj funkciji pisanja, posebice poezije koja ima brojne dobrobiti i prednosti. No, često je upravo vrijeme najveći neprijatelj, odnosno njegov nedostatak. Kada pisati uz posao, sve obveze kod kuće, u obitelji i ostale svakodnevne probleme koji većim ili manjim intenzitetom čine našu svakodnevicu. Dolaskom treće dobi i umirovljenja, život se mijenja. Zbornik donosi priču u stihovima vrijednih rovinjskih umirovljenika, gdje prevladavaju pripadnice ljepšeg spola.

Naime, vrijedne ruke rovinjskih umirovljenika ispisale su raznolike literarne radove – sve od reda pjesničke koji ulaze u razne tematske i interesne sfere. Prije svega tu treba evidentirati raznolikost jezičnih registra – od hrvatskog književnog standarda, čakavice, talijanskog književnog, istrovenetskog dijalekta i onog istriotskog, a zatim i brojne tematske i interesne sfere što se sadržaja tiče.

Uglavnom je tu prisutno pjesništvo emotivnog karaktera, gdje se autori osvrću na ljubav, obitelj, drage osobe, reminiscencije, ima tu i radova uz dašak filozofskog razmišljanja, te nešto narativnijih lirskih uradaka.

Autori su različitih godišta, obrazovanja, neki pišu cijeli život, neki tek par godina tako da je svaka usporedba ili ocjena nezahvalna. No, svi oni zaslužuju pohvale za svoj trud i zbog činjenice da su odlučili svoju treću dob posvetiti nečemu kreativnome.

Svojim su uradcima uvršteni Vesna Milan, Nevenka Uljanić Degobbis, Marija Sošić, Ada Carpenetti, Amelia Cerin, Ana Damijanić, Đulija Dušić, Marija Derežić, Mira Ružić Čikan, Slavica Božičević, Vanda Poropat, Ivan Majher, Lidija Dimovska, Livia Babić, Marija Palaziol, Marija Pogorilić, Nerina Saulig i Remiđo Sošić. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter