Ježic jedina spona MOL-a i Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spala knjiga na jedno slovo. Zbog nedolaska Stephana Hurlimanna, švicarskog državljanina koji je trebao svjedociti na procesu protiv Ive Sanadera u predmetu "Ina-MOL", Robert Ježic ostao je jedini svjedok koji povezuje isplate pet milijuna eura Ježicevom Xenoplastu s madarskim MOL-om, odnosno posljedicno s Ivom Sanaderom.

Za današnje rocište sud je pozvao Imru Fazekasa, slovackog državljanina madarskog porijekla, cije su firme Ježicevoj švicarskoj tvrtki Xenoplast isplatile pet milijuna eura za konzultantske usluge. Fazekas se nije pojavio, a sutra se nece pojaviti ni direktor Xenoplasta Stephan Hurlimann.

- Svjedok Hurlimann je pismeno obavijestio sud da se nece pojaviti na raspravi 23. ožujka, niti na bilo kojoj drugoj raspravi, obavijestio je sudac Ivan Turudic stranke.

Nedolaskom Hurlimanna, USKOK ostaje samo na njegovom iskazu iz istrage. U tom je iskazu Hurlimann u odredenoj mjeri potvrdio Ježicevu pricu. Potvrdio je da je po Ježicevom naputku kontaktirao s Imrom Fazekasem u vezi isplate "provizija".

- Svjedok Stephan Edgar Hurlimann je naveo da je Imre Fazekas došao u njegov ured u Zürich i rekao mu da dolazi u ime MOL-a, vezano uz isplate provizija, navodi se u obrazloženju optužnice. Svoja saznanja da je novac primio od MOL-a, Ježic je dobio iz kontakata sa Sanaderom, a Hurlimannov iskaz važan je za dokazivanje tužiteljskih tvrdnji, jer potvrduje Ježicevu optužbu.

I bez Hurlimannovog svjedocenja veza Fazekasa i MOL-a nije sporna. Danas je pred sudom razgledana i Fazekasova vizit-karta, na cijem se licu nalazi zaglavlje tvrtke Russneft Mikhaila Gutserieva, a na poledini logo i podaci madarskog MOL-a. Hurlimannove tvrdnje dokazuju da je Fazekas upravo u poslu s Ježicevim Xenoplastom nastupao u ime MOL-a.

Zbog njegovog nedolaska, sud ce biti prisiljen procitati Hurlimannov iskaz iz USKOK-ove istrage. Buduci da je pribavljen putem medunarodne pravne pomoci, po švicarskim kazneno procesnim pravilima, još uvijek je moguce da ga sud prihvati da bude zakonit i dovoljan za odluku.

Medutim, ispitivanjem Hurlimanna otklonili bi se prigovori da Sanader i njegova obrana nisu imali priliku niti postaviti pitanje jednom od dvaju svjedoka cije tvrdnje dozvoljavaju zakljucak da su uplate od Fazekasa zapravo bile mito od MOL-a.Možda ni Imre Fazekas uopce ne bude svjedocio na sudenju Sanaderu. Njega ni USKOK nije tijekom istrage uspio ispitati. (S. ABRAMOV/Novi list)

Prodanovic Sanaderu: Ne govorite mi što da radim!
U prepirci oko prijedloga svjedoka, u jednom je trenu Cedo Prodanovic prigovorio Ivi Sanaderu da mu ne govori stalno što da radi jer je do 3 ujutro citao spise.


Podijeli: Facebook Twiter