"Ježeva kućica" do ljeta će oživjeti na filmu

Slikovnica koja je obilježila brojna djetinjstva
Slikovnica koja je obilježila brojna djetinjstva

Ugradivši u djetinjstva milijuna ljudi dirljivu pouku o ljubavi prema vlastitom domu, ali i o skromnosti, poštenju, samopoštovanju i radišnosti, "Ježeva kućica" Branka Ćopića omiljeno je djelo mnogih generacija odraslih na području bivše Jugoslavije. No, to nije spriječilo nove jezične čistunce da iz školske lektire istjeraju univerzalnu priču o ježu koji će tri šumska razbojnika - vuka, medvjeda i divlju svinju - naučiti da na svijetu nema mjesta koje se može usporediti s vlastitim domom.

Stoga je odlična vijest da je upravo jučer u zagrebačkom Bonobostudiju, nakon pripremljenih setova, počelo snimanje animiranog filma prema ovom najpoznatijem Ćopićevom djelu, pa će odsad i putem filma širiti navedene vječne vrijednosti.

U produkciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (dobitnik 12 Oscara) i zagrebačkog Bonobostudija, ovaj bi 11-minutni animirani film u tehnici stop-animacije lutaka trebao biti zgotovljen do ljeta iduće godine.

Režiju i scenarij potpisuje kanadsko-hrvatska autorica Eva Cvijanović. Narator je Rade Šerbedžija, a glazbu kreira Darko Rundek. Posebnu vrijednost projektu daje zvučno ime savjetnika za lutke i animaciju Tima Allena. On je, naime, stalni suradnik redatelja na filmovima u tehnici "lutka animacije", pa tako i velikog Tima Burtona i Wesa Andersona. Za njegov angažman zaslužni su animatori "Ježeve kućice" Ivana Bošnjak i Thomas Johnson. Allen je tako surađivao na slavnim Burtonovim lutka-filmovima poput "Mrtva nevjesta" (Corpse Bride) i "Frankenweenie" te na Andersonovom "Fantastičnom gospodinu Foxu (Fantastic Mr. Fox).

Producentica filma je Jelena Popović, na modeliranju lutaka rade Eva Cvijanović, Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, a na modeliranju scenografije i rekvizita Ivana Bošnjak, Thomas Johnson, Kata Gugić, Dina Karadžić i Marko Meštrović.

Hrvatski partner u projektu, Bonobostudio, od 2008. godine do danas potpisuje 12 animiranih i eksperimentalnih filmova (pet ih je trenutačno u pripremi), uz čak 40-ak filmova iz cijelog svijeta uključenih u distribuciju. Ti se filmovi mogu pohvaliti s više od 80 priznanja, a vrijedi izdvojiti "Simulacru" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona i "Dove se, amor mio" Veljka Popovića. Bonobostudio jedini je studio u Hrvatskoj koji kontinuirano razvija i snima filmove u tehnici stop-animacije lutaka.

Koproducentica filma Vanja Andrijević iz Bonobostudija rado se prihvatila rada na Ježevoj kući sa slavnom kanadskom produkcijom.

- Ovo je prva takva suradnja u posljednjih 40-ak godina, od Zlatka Grgića i njegovih filmova nastalih u produkciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB). Iznimno nam je zadovoljstvo raditi zajedno na ovoj priči, koja će sada napokon pronaći put i do međunarodne publike. Vrlo smo sretni što se u Zagrebu odrađuje najveći dio produkcije, od izrade lutaka do animacije i snimanja, zaključuje koproducentica "Ježeve kućice".

Glumac Rade Šerbedžija narator je u animiranom filmu "Ježeva kućica". Pitamo ga koliko je to bio zahtjevan posao, je li imao tremu zbog generacijske vrijednosti ovog djela.

- Prije svega, ja obožavam Branka Ćopića. Fantastičan je pisac i pjesnik, a bio je divan čovjek. Drugo, "Ježeva kućica" je jedna od najljepših dječjih priča, pjesama, basni, kako hoćete. Od mog djetinjstva pa do vremena kad sam kao otac čitao svojoj djeci, ovo je djelo sačuvalo snažnu metaforiku. Sa zadovoljstvom sam prihvatio ponudu Eve Cvijanović i Jelene Popović. Uživao sam to radeći. Tako se dogodilo da sam našao vremena dok sam igrao "Antigonu" u Sarajevu. Cure su bile vrlo profesionalne; Eva je izradila divne lutke. Lijep je i prijevod na engleski. Odigrao sam sve uloge u priči, kaže Šerbedžija.

O političkom, ideološkom prešućivanju "Ježeve kućice" kaže: "Ne znam zašto. Pa to je prava patriotska divna priča; svevremenska, velika umjetnička priča o tradiciji doma. To je tako lijepa poruka koja se odnosi se na svakog čovjeka". (Zoran ANGELESKI)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter