Jezero kod Tara za navodnjavanje i golf

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod kapom županijskog plana navodnjavanja u blizini sela Perci kraj Tara gradit ce se umjetno jezero kapaciteta do milijun kubika vode. Isprva ce služiti za nadohranu akumulacije planirane na poreckoj Bašarinki, doznajemo od županijskog procelnika za poljoprivredu Milana Antolovica.

Istarski plan navodnjavanja predvida gradnju niza manjih sustava koji ce se postupno umrežavati, a medu prvima ce se, na 605 hektara, graditi sustav za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta oko Bašarinke i Cervar Porta. Iako se taj minisustav nalazi na podrucju Grada Poreca, za sobom ce povuci i gradnju akumulacije u Percima.

U raspravi koja se o ovoj temi nedavno vodila na Opcinskom vijecu Tara i Vabrige vijecnik oporbe Željko Bošnjak (SDP-Novi val) bio je skeptican prema utjecaju umjetnog jezera na okoliš, ali i prema mogucnosti da bi se voda mogla koristiti za zalijevanje golf terena.

Iako je predsjednik Vijeca Anton Stojnic (IDS) naveo da o navodnjavanju golfa iz tog jezera nema govora, vec ono, osim za poljoprivredu, može poslužiti i kao alternativni izvor vode u slucaju nepogoda, ispostavilo se da je vijecnicko pitanje bilo na dobrom tragu.

- Treba imati na umu da je Županija predvidjela da se sustav može koristiti i za navodnjavanje golf terena. Medutim, to nije predvidio nacionalni plan navodnjavanja, pa tek treba vidjeti kako ce se taj nesklad riješiti, i koja opcija ce prevagnuti, kazao je Antolovic.

Prema sadašnjim planovima, u Istri bi se ukupno navodnjavalo 56 tisuca hektara zemljišta. Od toga 53 tisuce hektara otpada na poljoprivredne površine, a preostale tri tisuce su golf tereni, svi koji se u ovom trenutku planiraju na Poluotoku.(M. DODIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter