Jesu li vlasnici plastenika privilegirani?

Milan Antolović (foto M. MIJOŠEK)
Milan Antolović (foto M. MIJOŠEK)

Istra je pregrmjela i svoj treći redukcijski tjedan, no mjere redukcije i dalje izazivaju dileme. Zbog čega je redukcijom I. stupnja  zabranjeno korištenja pitke vode za navodnjavanje i zalijevanje poljoprivrednih kultura, dok je to dopušteno staklenicima i plastenicima? Potrošač koji je uputio ovo pitanje resornom pročelniku Milanu Antoloviću smatra da su "obični" poljoprivrednici time diskriminirani, a vlasnici staklenika i plastenika privilegirani.

Antolović pojašnjava da se vodilo računa da mjere ne ugroze dodatno gospodarske aktivnosti te da se sačuvaju najznačajniji gospodarski resursi i proizvodnje visoke dohodovnosti, koje troše u zatvorenom prostoru malo vode. Zato je dozvoljeno i navodnjavanje kap na kap pod folijom jer se uglavnom na taj način uzgaja povrće koje se koristi u prehrani građana. Preporučeno je svim poljoprivrednicima da zbog trenutnog stanja vodoopskrbe ne zasađuju nove nasade koji bi se vodom opskrbljivali iz vodoopskrbnog sustava.

Nadalje Antolović ističe da mjerom redukcije vode I. stupnja nije predviđena zabrana korištenja vode iz vodoopskrbnog sustava za kemijsko tretiranje odnosno zaštitu poljoprivrednih nasada te stoga poljoprivrednici mogu koristiti vodu za te namjene. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter