Jesu li stranke prekršile Zakon o javnoj nabavi?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Partnerstvo za društveni razvoj prijavila je Upravi za sustav javne nabave niz političkih stranaka koje po rezultatima provedenog istraživanja krše Zakon o javnoj nabavi.

Sve prijavljene stranke djeluju u Hrvatskom saboru, kako u sklopu vladajuće koalicije, tako i u opoziciji. Prijavljeni su SDP, HNS, IDS i HSU iz Kukuriku koalicije te HDZ, HDSSB i Hrvatski laburisti, a svima se na teret stavlja netransparentno financijsko poslovanje, tajenje donacija od trgovačkih društava i "mutno" financiranje predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2011. godine.

U Partnerstvu za društveni razvoj napominju da je poštivanje Zakona o javnoj nabavi iznimno važno, jer se primjećuje da se tvrtkama vraća novac doniran strankama kroz poslove koje dobivaju od javne uprave i javnih poduzeća.

U izvješću posebno napominju regionalne stranke, odnosno IDS i HDSSB, koje se ocjenjuju kao "skoro apsolutni gospodari u dijelu lokalnih zajednica" iako "nemaju prijavljenu skoro ni jednu značajnu donaciju trgovačkih društava u jeku kampanje za parlamentarne izbore 2011."

Za IDS ne postoje podaci o donacijama trgovačkih društava, što potvrđuje i Munir Podumnjak naglašavajući da "u svojoj prijavi za 2011. i 2012. godinu nema niti jednu pravnu osobu koja im je donirala novac, što je posebno sporno".

U IDS-u kažu da posluju prema zakonu.

- IDS je kao parlamentarna stranka svake godine podložan državnoj reviziji. Posljednjih pet godina imamo revizorsko istraživanje bez primjedbi i poslujemo u skladu sa svim zakonima koji definiraju poslovanje političkih stranaka, objašnjava Tedi Chiavalon, glavni tajnik IDS-a. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter