Jesu li Maslinica i Fio&D platili kazne?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat Istre i Kvarnera traži od prekršajnih sudova u Puli i Pazinu da ga obavijeste o stupnju rješavanja i kaznama koje su trebale biti donesene za dvije turisticke tvrtke: FIO&D, koja vodi hotel Croatia u Dugoj uvali, te Maslinicu iz Rapca. Protiv njih je SIK podnio prijavu Državnom inspektoratu za radne odnose zbog kršenja radnih prava i obveza radnika u tim tvrtkama.

- Koristeci opce negativno gospodarsko stanje u državi i recesiju te veliku nezaposlenost, zbog cega radnici prihvacaju rad pod bilo kakvim uvjetima i za bilo kakvu placu, neki poslodavci ucestalo krše propise iz radnih odnosa usprkos upozorenjima sindikata. SIK je stoga prisiljen podnositi zahtjeve za provodenje inspekcijskih nadzora. Nažalost, inspekcijski nadzori cesto se obavljaju nekoliko mjeseci od podnošenja zahtjeva, a o mjerama prekršajnih sudova sindikat nije upoznat, što poslodavci koriste za daljnje kršenje propisa, navodi u priopcenju Marina Cvitic, predsjednica Odbora za turizam SIK-a.

SIK piše da je kod oba poslodavca Državni inspektorat utvrdio niz nepravilnosti i nezakonitosti te je utvrdena osnovana sumnja da su ti poslodavci i njihove odgovorne osobe pocinili teža i najteža prekršajna dijela za koje su Zakonom o radu propisane kazne u visini od 61 do 100 tisuca kuna za poslodavca, odnosno od sedam do deset tisuca kuna za odgovorne osobe kod tih poslodavaca, i to za svaki pocinjeni prekršaj. U Dugoj uvali problem je prošle godine bio kašnjenje placa, isplata placa u obrocima, odradivanje do 300 sati mjesecno, nepoštivanje važeceg kolektivnog ugovora, dok su radnici Maslinice poslodavca tužili zbog neisplacene naknade za prijevoz.

- Na direktno obracanje spomenutim sudovima SIK se odlucio s obzirom na to da poslodavci i dalje krše propise iz radnih odnosa, a ima namjeru zahtijevati od Državnog inspektorata ponovno provodenje inspekcijskog nadzora kod tih pravnih osoba, zakljucuje Cvitic.


Podijeli: Facebook Twiter