Jesti se mora, štedimo na tehnickoj robi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Promet u trgovini na malo u svibnju je realno bio manji cak 19,3 posto u odnosu na lanjski svibanj, objavio je Državni zavod za statistiku. Iz mjeseca u mjesec taj promet pada pa je i u svibnju, u odnosu na travanj ove godine, smanjen realno za 1,1 posto, dok je, gledano kumulativno, od sijecnja do svibnja ove godine bio realno manji za 17 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Hrane, pokazuju službeni podaci, ne kupujemo manje negoli prije jer je u svibnju trgovanje hranom, picima i duhanskim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama cak poraslo, i to za 2,7 posto u odnosu na lanjski svibanj, odnosno za 1,2 posto u odnosu na ovogodišnji travanj. Kupovalo se, medutim, i nešto više odjece i obuce jer je prodaja te robe od sijecnja do svibnja ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani, porasla za 2,8 posto.

Štedjelo se, medutim, na svemu ostalom. Redom, u prvih je pet mjeseci ove godine, u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pala prodaja motornih goriva i maziva, audio i videoopreme, namještaja, elektricnih kucanskih aparata, ali i racunala, knjiga, igracaka, novina. Po službenim statistikama, grupa koju cine motorna goriva i maziva u maloprodaji bilježi pad od 5,7 posto, odnosno od 7,4 posto u ovogodišnjem u odnosu na svibanj 2008.

Audio i videoopreme, namještaja i elektricnih aparata u prvih se pet mjeseci ove godine kupovalo cak 12,2 posto manje, dok je još dramaticnija brojka koja pokazuje da smo u svibnju ove godine na tu grupu proizvoda izdvojili 20,1 posto manje negoli u svibnju lani.

Racunala, knjiga, novina i igracaka, zakljucuju u Državnom zavodu za statistiku, u prvih je pet mjeseci kupljeno 4,5 posto manje negoli od sijecnja do svibnja lani.

Istovremeno, ljekarne i trgovine kozmetickim, higijenskim i medicinskim proizvodima bilježe rast od 2,4 posto u prvih pet mjeseci, a od 2005. godine naovamo, valja spomenuti, tih se proizvoda kupuje 32 posto više.


Podijeli: Facebook Twiter