Jeste li za pivo?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskom Circolu održana je predstava "Vanjek i Sladek", nastala prema motivima "Audijencije" Vaclava Havela. Pulskoj publici predstavila su se dvojica glumaca iz sarajevskog ALT Teatra - Milan Pavlovic, koji je publici najpoznatiji po ulozi Dine Mehmeda Mujkica u seriji "Lud, zbunjen, normalan", našao se u ulozi Sladeka, a Alen Muratovic odigrao je ulogu Vanjeka.

Radnja predstave odvija se u punionici piva u kojoj zaposlenik Vanjek dolazi do šefa Sladeka te pocinje njihov razgovor. Iako je predstava najavljena kao komedija, vecinom se radi o pomalo banalnom humoru ciji je vrhunac zvuk Sladekovog mokrenja u toaletu, brzinsko ispijanje piva ili nacin na koji Sladek Vanjeku postavlja uvijek ista pitanja.

Glumci su se kroz predstavu, koja je samo naizgled komedija, htjeli pozabaviti temeljnim egzistencijalnim pitanjima koja se ticu usamljenosti, meduljudske topline i traženja životnog zadovoljstva. Tako upoznajemo sudbine Vanjeka i Sladeka koji su se igrom slucaja zajedno našli u kancelariji.

Saznajemo da je Vanjekova strast zapravo pisanje kazališnih komada, a njegov posao je težak - on dodaje ili kotrlja bacve piva. Za razliku od njega, Sladek je šef. Naizgled obicni pijanac, Sladek se tijekom predstave otkriva te saznajemo da se radi o usamljeniku koji je trebao postati direktor pivovare, ali su mu kolege podvalile aferu s prodajom crnog piva na crno. Njegovi vapaji o tome da više nikome ne vjeruje kulminiraju krajem predstave kada pijani Sladek zaspe na Vanjekovom ramenu.

Tijekom predstave Sladek konstantno Vanjeku poslužuje pivo jer, kako kaže, "pivo je ovdje tradicija". Vanjek uporno Sladeku vraca posluženo pivo dok se ovaj nalazi u toaletu jer Vanjek nije pivopija, no to se promijeni na kraju njegovim eksanjem.

Svakako treba pohvaliti Muratovicevu i Pavlovicevu izvedbu, a potonji je publici pokazao kako u sat vremena, koliko predstava traje, može popiti kolicinu piva od koje bi oni malo slabije "konstitucije" jedva stajali na nogama. (M. PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter