"Jeste li za clanstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na državnom referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koji je Hrvatski sabor raspisao za 22. sijecnja, biraci ce zaokruživanjem odgovora "za" ili "protiv" odgovoriti na pitanje - a Državno izborno povjerenstvo propisalo je da glasanje traje neprekidno od 7 do 19 sati.

DIP za glasacka mjesta u inozemstvu, a gradska odnosno opcinska povjerenstva za podrucje Hrvatske, moraju najkasnije 10 dana prije održavanja referenduma, odnosno do ponoci 11. sijecnja, objaviti koja su glasacka mjesta odredena s naznakom koji biraci mogu glasati na pojedinim glasackim mjestima.

Nakon što završi glasanje, odbor za glasanje mora dostaviti zapisnik o svom radu s ostalim glasackim materijalom gradskom, odnosno opcinskom povjerenstvu najkasnije 12 sati od zatvaranja glasackog mjesta, odnosno 23. sijecnja do 7 sati.

Gradska, odnosno opcinska povjerenstva utvrdit ce rezultate glasanja na mjestima na svom podrucju, a zapisnik o svom radu moraju dostaviti nadležnom županijskom povjerenstvu najkasnije 24 sata od zatvaranja glasackog mjesta, dakle najkasnije 23. sijecnja do 19 sati.

Županijsko povjerenstvo utvrduje rezultat glasanja u županiji, a zapisnik o tome DIP-u mora dostaviti najkasnije 48 sati od zatvaranja glasackih mjesta, dakle najkasnije 24. sijecnja do 19 sati.

Na temelju glasanja na svim glasackim mjestima DIP utvrduje rezultat i objavljuje ukupan broj glasova "za", ukupan broj glasova "protiv" te ukupan broj biraca upisanih u popise biraca, ukupan broj biraca koji su glasali i ukupan broj nevažecih glasackih listica. (Hina)

Materijali o EU-u dostupni od danas


Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic predstavit ce danas dokumente i informativne materijale o Europskoj uniji koje ce njezino ministarstvo objaviti na svojim internetskim stranicama. Medu tim materijalima bit ce sažetak ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u, sažeti pregled pregovora po poglavljima te odgovori na najcešce dvojbe gradana o EU-u, najavljeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Na stranicama MVEP-a vec sad se može naci pregled pregovarackih poglavlja, sam pristupni ugovor, pregovaracka stajališta Hrvatske i država clanica EU-a, izvješce Europske komisije o rezultatima pregovora s Hrvatskom, kao i 50 spotova u kojima se odgovara na najcešca pitanja postavljena zadnjih godina putem besplatnog EU info telefona. (I. F./Novi list)

Provjera upisa do 7. sijecnja


DIP na svojoj internetskoj stranici, u vezi s provedbom referenduma o ulasku u EU, podsjeca da biraci trebaju provjeriti jesu li upisani u biracki popis te što trebaju uciniti žele li glasati izvan mjesta prebivališta, odnosno u inozemstvu, i to najkasnije do 7. sijecnja.

Svaki hrvatski državljanin s birackim pravom može provjeriti upis u popis biraca osobno ili telefonom u uredu državne uprave prema mjestu svog prebivališta, putem interneta (Uprava.hr), a korisnici T-Mobile i VIPnet mreža slanjem svog MBG u SMS poruci na broj 5454.

Ako niste upisani ili upisani podaci nisu tocni, odmah zatražite upis, izmjenu ili dopunu svojih podataka, i to najkasnije do 7. sijecnja 2012., napominju u DIP-u. (Hina)

Nema instituta šutnje za državni referendum


U provedbi državnog referenduma o pristupanju Hrvatske EU-u nece se ogranicavati promidžba referenduma (pozitivna ili negativna) u odnosu na postavljeno referendumsko pitanje, ali je ona zabranjena ispred glasackog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini.

Zato se na dan koji prethodi danu održavanja državnog referenduma, kao i na dan održavanja referenduma, odnosno 21. i 22. sijecnja, nece primjenjivati institut šutnje koji zabranjuje promidžbu referenduma, objavljivanjem izjava i intervjua danih od osoba koje podržavaju odnosno ne podržavaju udruživanje Hrvatske u EU. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter