Jesmo li za ili protiv Plomina 3?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Labinski gradonacelnik Tulio Demetlika (IDS) na sinocnjoj sjednici Gradskog vijeca nije otkrio koje je projekte lokalna uprava kandidirala za tzv. prijateljsko okruženje uz najavljenu izgradnju Termoelektrane Plomin 3 snage 500 megavata na ugljen, premda su to od njega tražile oporbene zastupnice Jasmina Gruicic (SDP) i Tamara Nestorovic (nezavisna lista).

Pregovore s HEP-om, kao nositeljem tog projekta vrijednog 700 milijuna eura, Demetlika je oznacio najvažnijom stavkom svoga polugodišnjeg izvještaja vijecnicima, navodeci samo da su Grad i opcine na Labinštini izradili traženu dokumentaciju te je sa Županijom predložili Vladi ne bi li se "zadovoljili obostrani interesi".

- Iz Uprave HEP-a najavljuju da ce javnu raspravu o studiji utjecaja na okoliš TE Plomina 3 raspisati za oko mjesec dana u Labinu i Kršanu. Dobije li taj dokument prolaznu ocjenu, po izdavanju lokacijske dozvole HEP ce objaviti natjecaj za gradnju, kratko je kazao Demetlika.

- Ništa konkretno niste odgovorili!, komentirale su Gruicic i Nestorovic. Potonja je rekla da javnost nije upoznata s tijekom pregovora lokalne uprave i HEP-a, kao ni s time kako ce se postrojenje uskladiti s prostornim planovima.

Županijski prostorni plan predvida, naime, da sva tri elektroenergetska bloka u Plominu ne mogu premašivati trenutnu snagu od 335 MW te da "trojka" kao energent mora koristiti plin. HEP, medutim, uporno tvrdi da TE Plomin 3 snage 500 MW nije novogradnja, nego rekonstrukcija više od 40 godina stare i cetiri puta slabije "jedinice" koja se mora ugasiti do 2015. Državna tvrtka poziva se i na zakljucak Vlade iz lanjskog travnja kojim je Plomin 3 dobio prioritet u izgradnji.

- Sve je tajnovito. Ni ja kao vijecnik, a kamoli gradani, još ne znam je li lokalna vlast za ili protiv "trojke" jer su na tematskoj sjednici vijeca šutjeli i gradonacelnik i opcinski celnici, kazao je Silvano Vlacic (HDZ).

- Ako se protivimo, što cemo uciniti da sprijecimo izgradnju? Ako želimo projekt, što cemo tražiti kao obeštecenje koje, prvenstveno Labin i Kršan, na cijem se podrucju gradi, trebaju dobiti zbog zadiranja u prostor? Objavite taj popis na službenim internetskim stranicama, dodao je Vlacic.

- Jasan je stav Grada, opcina i Županije: poštujemo dokumente koji ne dozvoljavaju gradnju TE Plomina 3. I resorni županijski procelnik Josip Zidaric poslao je na doradu studiju utjecaja na okoliš jer nije objasnila kako ce se instalirati tzv. zamjenski blok s obzirom na ogranicenja iz prostornih planova, odgovorio je Demetlika.

- Gradonacelnik je dobro izvježban, vješto migolji. Uvijek idemo tako, ni vrit ni mimo, malo lijevo, malo desno, a na kraju vajka po-fu-mo-mo!, replicirao je Vlacic te porucio Demetliki: "Ako ste legalist, javno porucite da Grad nece dopustiti da studija uopce dode na javnu raspravu u Labin. Treba imet joja i to storit! A vi ste malocas najavili da ce taj dokument uskoro pred gradane". (Igor RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter