Jesenski plodovi za bolje zdravlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jesenske namirnice koje sada lako nalazimo u trgovinama i na tržnicama cuvaju nam zdravlje. Neke od njih imaju posebna svojstva i mogu nam pomoci s tegobama poput prehlade.

Murve obiluju željezom

Murve su pravo blago za krvnu sliku i njihove su blagodati na vrhu liste medu ostalim bobicama. Bogate su željezom, hrane crvene krvne stanice i sprecavaju anemiju. U sto grama ima oko 1,85 miligrama željeza, rekla je doktorica Sarah Wilson za Daily Mail. Osim što su bogate željezom, murve obiluju vitaminom C i resveratrolom, antikosidantom koji se inace nalazi i u groždu. Neke novije studije pokazuju da ta supstanca pomaže u borbi protiv raka.



Lješnjaci cuvaju srce

Imaju visoki postotak mononezasicenih masti koje su dobre za snižavanje kolesterola. Studija od prije nekoliko godina dokazala je da je oko 35 posto muškaraca koji su redovno jeli lješnjake smanjilo rizik od srcanih bolesti. Osim što sprecavaju povišeni kolesterol, dobri su protiv aritmije jer sadrže kiseline omega-3.



Šipak štiti od prehlade

Sirup od šipka pametno je piti cim se prehladite jer ima tisucu puta više vitamina C od naranci i limuna. Osim vitaminom C, bogat je vitaminima D i E te kalcijem i željezom, objasnila je Sarah Wilson.



Borovnice cuvaju vid

Antioksidanti antocijani, koji se nalaze u borovnicama, korisni su jer cuvaju tkivo u ocima i sprecavaju zamagljenje vida, ali i cuvaju krvne žile. Poznato je da su borovnice dobre protiv rasta tumora.


Podijeli: Facebook Twiter