Jesenske maneštrice za ugrijat' dušu

Bogatstvo plodova jeseni u pjatu
Bogatstvo plodova jeseni u pjatu

Netko veli da mu je jesen najdraža jer obiluje plodovima, a netko opet da ga rastužuje jer najavljuje zimu. Ja volim jesen jer uistinu uvijek bogato plodi, a još više što u njenim plodovima nakon ljetnih vrućina opet mogu uživati žlicom.

Kasnoljetne ili ranojesenske maneštrice naprosto vas tjeraju da pokažete sve svoje kreativne mogućnosti i domišljatost u pogledu lonaca i padela, umijeće kombiniranja različitog povrća i tjestenina. S malo ili više sastojaka pripremiti zanimljiv i ukusan, nadasve hranjiv obrok u formi maneštrice, variva, omiljenih zagrebačkih čušpajza.

Mogućnosti su uistinu velike. Evo nekoliko prijedloga posuđenih iz kuharice Istarska tradicijska jela te s portala Coolinarika.

Juha od kestena, buče i batata

Sastojci: 200 g kestena, 1 čili papričica, listići bosiljka, 1 žlica bućina ulja, 1 žlica balzamičnog octa, sol, papar, 1 glavica luka, 3 režnja češnjaka, 150 g batata, 700 g bundeve, 4 žlice ulja, 750 ml temeljca, 100 ml bijelog vina, muškatni oraščić, mljeveni čili

Priprema: Kestene zarežite s ravne strane u obliku križa. Kuhajte ih 20-ak minuta, ocijedite, ogulite i usitnite. Očišćenu čili papričicu zajedno s bosiljkom nasjeckajte na trakice. To pomiješajte s bučinim uljem i acetom balsamicom, posolite i popaprite te pomiješajte s kestenima. Neka se mariniraju oko pola sata. Oljuštite i nasjeckajte luk i češnjak te operite, ogulite i na kockice narežite batat. Očišćenu bundevu usitnite. Zagrijte ulje, na njemu propirjajte luk i češnjak, a zatim i batat i bundevu. Malo kasnije zalijte temeljcem i vinom. Kada tekućina zakuha, dodajte zgnječene marinirane kestene, te sve kuhajte u poklopljenom loncu oko pola sata dok povrće ne omekša. Lonac maknite s vatre i sve usitnite štapnim mikserom da dobijete homogenu smjesu. Pospite muškatnim oraščićem i čilijem, solju i paprom. Nakratko vratite na vatru da se prožmu okusi.

Mlada maneštra

Sastojci: 250 g mladog graha, 250 g svježeg kukuruza, 1 velika mrkva, 1 velika rajčica, 2-3 režnja češnjaka, 1 svežnjić peršunovog lišća, 2-3 lovorova lista, 100 g pancete, sol, papar, 1-2 žlice maslinovog ulja

Priprema: Očistite grah i kukuruz, na sitno nasjeckajte mrkvicu, a svježu rajčicu na veće komade. Grah stavite kuhati u vodu, dodajte mrkvu, kukuruz, rajčicu i lovor,  posolite, popaprite. Neka se pomalo kuha. Napravite pešt: zajedno dobro iskošite slaninu, češnjak i lišće peršina pa smjesu ubacite u grah i nastavite kuhati. Možete dodati i kožicu koju ste skinuli sa slanine. Kuhajte tako dugo dok grah nije kuhan. Možete još po želji i ukusu dodati i mladi krumpir i svježe mahune.

Bila maneštra (juha od krumpira)

Sastojci: domaće lazanje ili preprženi kruh, krumpir, maslinovo ulje, luk, sol, papar, lovorov list

Priprema: Kuhati skupa krumpir i luk prepržen na ulju, posoliti i popapriti, protisnuti kuhani krumpir, dodati lazanje, kratko prokuhati. Prženi kruh dodati umjesto lazanja kad je juha kuhana.

Savjet: Može se na kraju dodati malo mlijeka.

Varivo "na solo"

Sastojci: 1 glavica luka, 2 mrkve, 300 g krumpira, 200 g graška, 1 crvena paprika, list peršina, 1 pastrnjak, zeleni dio mladog luka, sol, papar, 1 kockica za juhe; za zgušnjavanje variva:1 dl hladne vode, 1 žličica začinske paprike, 1 žlica brašna

Priprema: Mrkvu narezati na kockice, luk narezati na sitno i na  maslinovom uljem pirjati dok ne omekša. Dodati na kocke isječen krompir i preliti sa vrelom vodom tek da prekrije povrće, te kocku za juhu. Kad krumpir malo omekša dodati graš pa još vrele vode da sve bude prekriveno. Kuhati dok sve nije kuhano. Na kraju dodati na kockice isječenu papriku i pustiti da varivo još jednom proključa. Na samom kraju, u vodu umiješati brašno i začinsku papriku i dodavati u varivo. Dodati sitno isjeckan peršin, luk i pastrnjak. Začiniti. (piše V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter