Jesenska morska priča na fažanskoj rivi


Ugodno i ležerno, uz izvrsne gastronomske delicije, protekla je četvrta večer Istra gourmet toura, održana u četvrtak u fažanskom restoranu "Plavi".

Jesensko doba i neposredna blizina mora utjecali su na izbor jelovnika pa su se na dva menija našla riblja i mesna jela maštovitih naziva, a mnogima su bila iznenađenje koje su otkrivali kako su tanjuri stizali, popraćeni zamamnim mirisom ukusne hrane. Mesni meni započeo je mesnom delicijom s emulzijom ekstradjevičanskog maslinovog ulja, slijedila je zapečena tjestenina u jesenskoj fažanskoj priči, Lovački zapisi kao glavno jelo te Carske mrvice na stari način za desert.

Duh podneblja odražavao je i riblji meni koji je otvoren Pejzažima fažanskog podmorja, nakon toga posluženi su Canelloni alla Rustica, pa Riblji filet "Plavi", od tune, uz povrće "Julienne" te Slatko iskušenje Kuppelwieser za kraj. Uz oba menija točila se, od predjela do deserta, Malvazija Sirotić iz 2012., Chardonnay Ravalico 2012., Teran Sirotić 2012. te Muškat bijeli Ravalico 2012. uz desert, a na večeri su bili i sami vinari.

Za pripremanje večere kao glavni kuhar bio je zadužen renomirani kulinarski stručnjak Ljudevit Sabo, kojem su pomagale kuharice Jasna Milohanović i Natalia Okreša.

- Restoran "Plavi" je restoran s tradicijom i ovdje se nudi sve vezano za more, ali i Istru kao gastronomsku destinaciju, uz kvalitetne namirnice. Sve dobro u Istri u zadnje vrijeme vezano je uz gastronomske putešestvije, uz što jednostavnije recepture i načine pripreme. Svakoj namirnici treba ostaviti prepoznatljiv okus i miris. To smo učinili za ovu večer jer ovi gosti dobro znaju što je dobar zalogaj, rekao je Sabo.

Uz kvalitetnu hranu, važno je družiti se, a cilj je da gosti steknu povjerenje i da im se opet vrate, istaknuli su domaćini, suvlasnici restorana "Plavi" Ivana Okreša Karlić i Miljenko Okreša. Uz predstavnike lokalnih istarskih cehova ugostitelja, na večeri su bili i mnogi drugi posjetitelji. Restoran je bio ispunjen do posljednjeg mjesta (P. LUKEŽ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter