Jesenje kiše: Poplavljene ceste i urušeni zid

U Puli je poplavio kružni tok (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
U Puli je poplavio kružni tok (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Kiša koja je pala na području Istre u noći s utorka na srijedu i kasnije, tijekom prijepodneva, izazvala je kratkotrajne probleme u opskrbi električnom energijom i prohodnosti prometnica zbog velikih količina padalina u kratkom vremenu.

Kako smo saznali u pazinskom područnom uredu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, tijekom noći, do srijede u podne najviše padalina je bilo zabilježeno u Rovinju, 42 litre po četvornom metru, u Pazinu je palo 39 litara, a u Puli 33 litre po kvadratu.

U pazinski ured u utorak tijekom dana stiglo je nekoliko dojava o poplavljivanju pa je u Katunu Trviškom voda poplavila prometnicu, u Rovinju su nadležne službe ispumpavale vodu iz nekoliko poslovnih prostora i garaža, a Jadreški su privremeno bili bez električne energije. Usto, u utorak je izdano rješenje o prekidu izvanredne obrane od poplava na području slivova Mirna, Dragonja i Raša-Boljunčica te su na snazi redovne mjere.

Uslijed obilnih oborina urušio se potporni zid nerazvrstane ceste ispod gradskog groblja u Buzetu. Promet za stari grad Buzet odvijao se otežano, naizmjenično jednom prometnom trakom. Rano ujutro postavljene su rampe koje će se tijekom prijepodneva zamijeniti semaforom. Riječ je o potpornom zidu kojemu je već bila narušena statika zbog dotrajalosti, a kiša je samo pospješila njegovo urušavanje.

Prema najavama portala Istramet, pretežno oblačno vrijeme uz čestu kišu nastavit će se i u četvrtak, osobito u prvom dijelu dana kada su moguće i obilnije količine padalina. U drugom dijelu dana vrijeme će se malo smiriti, a puhat će umjereno jak vjetar. Uz more povremeno će puhati jugozapadnjak, a na sjeveru istočnjak i bura koja će se tokom dana proširiti na cijelo područje. U petak će pak u unutrašnjosti biti pretežno oblačno, a uz obalu djelomično sunčano vrijeme. Puhat će većinom slaba bura, a temperature zraka kretat će se od osam do 19 stupnjeva Celzijusa. (G. Č. Š., P. L. )


Podijeli: Facebook Twiter