Jesenja treperenja u djelima velikog umjetnika

Ekipa filma 'Zagonetni dječak' (M. ANGELINI/arhiva)
Ekipa filma 'Zagonetni dječak' (M. ANGELINI/arhiva)

Mnogo je godina prošlo od njegovo prvog autoportreta 1960. godine i prve izložbe u Puli godinu dana poslije. No, veliki istarski umjetnik Claudio Ugussi iz Buja i nakon 57 godina još radi, stvara, pun je ideja i planova. Bio je zadovoljan što je na njegovu izložbu otvorenu u prostorijama Zajednice Talijana došlo mnogo sugrađana, ali i vodećih ljudi Talijanske unije koji su mu čestitali na još jednoj izložbi slika u njegovom prepoznatljivom stilu. Zahvalio se svima, zadovoljan što je mogao biti među gostima i svojim slikama. Kolekcija slika "Vibrazioni d'autunno" (Jesenje vibracije) otvorena je upravo pred početak jeseni s nizom pejzaža Buja i okolnih mjesta, u karakterističnom slikarskom izričaju kojim Claudio Ugussi iskazuje svoj doživljaj kraja koji iznimno voli.

Odsutnost i njena metafizika

- Prije petnaestak godina bio je organiziran jedan veliki znanstveni skup posvećen suvremenoj umjetnosti, filozofiji, sociologiji, umjetnosti i estetici koji se zvao Granice, iza čega je uslijedila izložba u Poreču "Odsutnost". Baš ta odsutnost je prisutna u cijelom opusu Claudija Ugussija, od njegovog prvog autoportreta do novih djela koje ovdje vidimo. U "Amforama sjećanja", u jednom posebnom radu ovog ciklusa, autor govori o toj odsutnosti kroz kolorit jeseni, jesenje vibracije ili jesenska treperenja, prikazujući upravo tu metafiziku kroz jednu dubinu i povezanost s lokalnim pejzažom, ali ima i svoje univerzalne crte kao i dobra poezija ili slikarstvo koje prati toliko desetljeća bujskog umjetnika i veoma značajnog slikara Claudija Ugussija, rekao je na otvaranju izložbe povjesničar umjetnosti Marino Baldini.

Na izložbi su dva rada dala ime ciklusu, ali cijela je serija složena od različitih tehnika, od ulja do pastela, od akrila do ugljena. Zanimljivo je da u ovoj kombinaciji radovi nisu bili izlagani u Bujama, pa je ovo prvo predstavljanje Ugussijevog ciklusa "Jesenjih vibracija", nakon Trsta. Iz bogatog fundusa odabrani su radovi u zadnjih desetak godina i dva rada iz ove godine, tematski su spojeni u cjelinu koja je aktualna i govori o godišnjem dobu u kojemu se nalazimo.

Veza književnosti i slikarstva

- Ugussi ima jednu prepoznatljivost kojom povezuje književnost i slikarstvo, slikarsku poetiku u poeziji i književne note i pjesničku poetiku u slikarstvu, to su prožimanja poput njegovih tehnika u karakterističnim preplitanjima. To zna biti posebnost vrijednih i kvalitetnih umjetnika koji znaju ispreplitati oba medija, dodao je Baldini.

Književnik i slikar Claudio Ugussi je rođen 27. srpnja 1932. u Puli, u Rijeci je polazio talijansku gimnaziju, a 1959. godine diplomirao talijanski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je u bujskim školama, a u  književnosti se javio pjesništvom. Ipak, najprije se posvetio slikarstvu, posebno su ga privlačili pejzaži i netaknuta priroda Gornje Bujštine. Osobito mu je bilo plodno razdoblje od 1970. do 1980. kada je imao niz izložbi u prestižnim galerijama, kod nas, te u Rimu i Kanadi, a nastavio je to i 1990. godine i dalje. Imao je određena razdoblja poetike i slikarstva, jednako dobra i uspješna. Objavio je niz književnih djela, a najpoznatiji mu je roman "La citta divisa" (Podijeljeni grad), pripovijest "Viaggio di circostanza" (Prigodno putovanje), te djelo od osam pripovijesti "Il nido di pietra" (Kameno gnijezdo). (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter