Jesen u nacionalnim parkovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kanjoni urezani u padine Velebita, prašumski predjeli, zeleni otok, otocici i hridi Kornata, korito rijeke Krke... ako tražite bijeg iz gradske vreve možda je ovo idealno riješenje. Vjerojatno znate reci koji su hrvatski nacionalni parkovi, no možete li se pohvaliti da ste bili barem u tri od njih? Ako ne, vrijeme je da ih malo istražite. Godišnji odmori su iza nas ali to ne znaci da necete poželjeti otputovati za vikend, a ako to ne ukljucuje odlazak izvan naše granice navratite u neki od parkova i uživajte u njihovim ljepotama.

Plitvicka jezera najstariji su hrvatski nacionalni park. Prirodne vrijednosti Nacionalnog parka Plitvicka jezera nisu "samo" sedrotvorni slapovi i svjetski poznatih šesnaest kaskadnih jezera, tu je i citavo bogatstvo geomorfoloških oblika, staništa šuma i travnjaka, flore i faune, te kulturne baštine i konacno turisticke ponude. Na Plitvice ljudi dolaze iz znatiželje, neki u okviru obrazovanja, neke vuce romantika, nekima je tradicija, nekima u okviru obrazovanja, nekima je usput...

Nacionalni park Paklenica obuhvaca podrucje bujicinih tokova Velike i Male Paklenice, odnosno njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita te široki okolni prostor. Na relativno malom podrucju susrece se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda.

Na zracnoj udaljenosti manjoj od 15 km od mora, u zaledu grada Rijeke i kvarnerskog priobalja - rasprostire se Nacionalni park Risnjak. Razlog što je Risnjak odabran za nacionalni park je veliki broj prvorazrednih prirodnih pojava na razmjerno maloj površini.

Nacionalni park Mljet nalazi se na sjeverozapadnom dijelu istoimenog otoka, koji s pravom nosi naziv "zeleni otok". Autohtone šume hrasta crnike i šume alepskog bora prekrivaju više od 90 posto Parka. Jedinstvenog je panoramskog izgleda razvedenih obala, klifova, hridina i brojnih otocica, te bogate ortografije okolnih brda što se strmo izdižu iznad morske površine zaklanjajuci brojna kraška polja i drevna naselja u kamenu, a sustav slanih jezera predstavlja jedinstveni geološki i oceanografski fenomen u kršu, znacajan u svjetskim razmjerima.

U središnjem dijelu hrvatskog Jadrana, na sutoku šibenskih i zadarskih otoka, smjestila se jedna zasebna i po mnogocemu posebna skupina otoka nazvana Kornati. Zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte, godine 1980. veci dio kornatskog akvatorija proglašen je nacionalnim parkom.

Nacionalni park Brijuni obuhvaca otocnu skupinu od 14 otoka i otocica. Nalazi se uz jugozapadnu istarsku obalu, a istice se posebnim klimatskim, pejzažnim i kulturno- povijesnim osobnostima.

Nacionalni park Krka je prostrano, pretežito neizmijenjeno podrucje iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaca jedan ili više sacuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava. Sa svojih sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 242 m Krka je prirodni i krški fenomen.

Nacionalni park Sjeverni Velebit proglašen je 9. lipnja 1999. i najmladi je nacionalni park u Hrvatskoj. U Parku postoji 30-ak planinarskih staza, dvije poucne staze, u njemu se nalazi i Velebitski botanicki vrt, te oslali interesantni lokaliteti, omiljena odredišta posjetitelja su Zavižan, Alan, Štirovaca, Lubenovac...


Podijeli: Facebook Twiter