Jesen puna plodova i nade u zdravlje obitelji

Kostanji samo u Hreljićima imaju okus jeseni
Kostanji samo u Hreljićima imaju okus jeseni

Tradicionalno okupljanje rodbine i prijatelja, ali i mnogih hodočasnika koji su se došli pomoliti za svoje zdravlje i svojih najmilijih i ove je godine u Hreljiće privuklo mnoge hodočasnike i namjernike. Lijep jesenji dan prepun plodova i darova, uz obaveznu molitvu i zavjete, nekako je najprepoznatljiviji baš po prvim plodovima maruna, smokava i mandarina, a s štandova se nudila svakojaka šarolikost.

Početak listopada u Hreljićima je više od svetkovine; to je prvo opuštanje od naporne ljetne turističke strke i poslova, a kao da se svi osjećaju obaveznim počastiti se baš na ovaj dan bogatom ponudom u dragom društvu.

Marunu u svim oblicima - pečeni i u vijencima, ogrlicama, mali veliki, kapula, češanj, mandarina nikada ovoliko, a smokve su stigle iz okolice Metkovića - očito je to sada u modi - od voća do politike. Ovčjeg sira po 140 kuna za kilo, koliko košta i "odojak za ča" - ako ćeš poniti doma - pa nezaobilazni čevapi i vlakićem do ranča Barba Tone u Manjadvorce na jahanje ili razgledavanje konja. Obitelji i familije se okupile i kod Pliškovih, a okolne vile se odmaraju od turista, kao i pokriveni bazeni…

Bez kante i plesa se ne može. Kakva bi to fešta bila a za to se na bini i ispred nje uz crkvu sv. Marije pobrinuli Barbanci. Do iduće sezone, do idućeg lita i novog hodočašća Majci Božjoj od Zdravlja. Jer, ne kaže se da zdrav čovjek ima stotine želja, a onaj bolestan samo jednu. Pa je i molitva tiša, iskrenija, bolnija… (Napisao i snimio Mate ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter