Jesen je lijepa na pitomim brežuljcima oko Cerovlja

Fotogenični Draguć za kraj, ali pješačiti se može i dalje, do Dragućske vale (Željko Stipić)
Fotogenični Draguć za kraj, ali pješačiti se može i dalje, do Dragućske vale (Željko Stipić)

Na inicijativu privatnih iznajmljivača kuća iz Boruta nedavno je uređena još jedna pješačka staza u općini Cerovlje. Ukupne dužine 15 kilometara, ova kružna staza povezuje borutske zaselke s Dragućem i Dragućskom valom. Za one s manje kondicije moguće je dakako, skratiti put na pola, ako se propješači samo u jednom smjeru.

Priča je počela kada su vlasnici kuća Lorena Lazarić Stefanović sa suprugom Deanom te njihovi susjedi Meri i Toni Fabijan predložili uređenje ove staze načelniku Općine Cerovlje Emilu Dausu, što je on svesrdno podržao i svi su prionuli poslu. Nedavno su Toni i Giovanni Nini Sirotić iz pazinskog Planinarskog društva očistili zarasle dijelove puta i markirali ga zeleno-žutim oznakama ekološko-pješačke staze.

Na tome neće stati, već planiraju postaviti višejezične, edukativne tabele na nekoliko punktova, na početku i kraju staze te dodatnih nekoliko putokaza. No, već i sada namjernici ne bi trebali zalutati slijede li oznake.

- Sve je više pješačkih grupa i rekreativaca u Istri, a ovom se stazom može hodati gotovo cijele godine, veli Lorena pozivajući nas na promociju staze.

Rečeno, učinjeno. Stazu je tako nedavno iskušala prva, promotivna grupa pješaka, predvođena domaćinom, cerovljanskim načelnikom. Krenuli smo iz Boruta, s parkinga pokraj željezničke postaje, gdje je početna točka staze, zatim dalje cestom i stepeništem prema staroj školi, pa do groblja.

Odmah iza groblja skreće se šumskom stazom koja vodi do prvog vidikovca. Tu je prema legendi kapelica sv. Bartula od koje je ostao tek kamen na kamenu - dva omanja zida. Vidik prema dolini još ponešto zatvara bujno raslinje, ali i to bi uskoro trebalo ukloniti.

Put nas vodi dalje kroz šumu i preko obronaka ovog brežuljkastog kraja, između Ćićarije i Pazina, obojanog crveno-žutim bojama jeseni. Otvaraju se vidici prema Lupoglavu, Humu i Roču s jedne strane, a nešto kasnije prema Grimaldi, Butonigi, Motovunu, Vrhu, sve dok ne stignemo u Draguć. (J. ORLIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U PRILOGU ISTRA PLUS U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter