Jesen i zima u duhu baroka i rokokoa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U inat sveopćoj krizi, moda za nadolazeću jesen i zimu sve je samo ne skromna! Elegancija, raskoš i ženstvenost, počesto uz prstohvat pompoznosti i ekstravagancije, karakteriziraju odjevne predmete prezentirane na svjetskim modnim pistama.

Poklonice izričaja iz 80-ih razveselit će veliki povratak zlatne i srebrne, uz snažne boje kojima stilisti posljednjih godina razbijaju monotoniju hladnijih mjeseci, što će i dalje činiti purpurnom, narančastom, cijelom paletom zelenih i plavih, ali i raznolikim uzorcima te vječnom crnom.

Ponovno su aktualne hlače, ne uske traperice ili tajice, već klasični komadi iz krojačkih salona, zatim nešto duži, toliko voluminozni kaputi i jakne da se čini da su za dva ili tri broja veći te oni vojnički, dugi i strogi, nošeni s čizmama i šiltericama.

Duh baroka i rokokoa često je prisutan, kao i baršun, brokat, bogati vezovi i svjetlucavi kamenčići, pri čemu je važno odabrati kvalitetnu odjeću, jer u suprotnom može izgledati jeftino. Jedan od najpoželjnijih trendova predstavlja peplum - volani suknji i haljina na bokovima.

Sve to prate i jednako upečatljivi modni dodaci. Na prvom su mjestu, naravno, cipele, za one koje si to mogu priuštiti s 12 centimetara visokom petom - agresivne, ukrašene zakovicama, lancima i Swarovsky kristalima, u stilu rock zvijezda, često retro dizajna koji koketira s lookom pin up djevojki ili svemirskih oblika te s pojasićima oko gležnjeva.

Obavezne su niske čizmice, no ponovno na aktualnosti dobivaju i mokasinke te elegantne šlapice od baršuna ili lakiranih materijala. Ne posustaju ni gusarske čizme, visoke iznad koljena, sa špicom i dizajnerskim detaljima.

Među torbama svih boja i oblika, posebno su zanimljive "box-bags" - poput dragocjenih kovčežića i kutija, koje se nose u ruci ili na ramenu. Jednako tako intrigiraju impozantni lančići koji kao da su izašli iz filma "Metropolis", a kombiniraju svemirske i etničke motive.

Prsteni s ukrasima od metala, kristala ili kamena, namijenjeni su svim prstima na ruci i mogu biti dvostruki, trostruki i četverostruki. Najekscentričniji šeširi podsjećaju na originalnog vlasnika jedne tvornice čokolade - Willyja Wonke, širokog su oboda, s perjem ili drugim ukrasima, poput gigantske francuske kape ili u obliku zvona, a zajednička crta im je da dijelom skrivaju pogled.

Kad smo već kod pogleda, nemoguće je zanemariti nove sunčane naočale, među kojima se ističu one potpuno prekrivene šljokicama, varijacije na model okruglih stakla, koji je popularnim učinio John Lennon, do onih izduženih u zabavnim pop i pastelnim bojama. Dodatak je to koji će zasigurno ugrijati drugu polovicu godine podsjećajući na dugo toplo ljeto. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter