Jerman: Ne pravimo razliku između žrtava!

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, delegacija Grada Buzeta predvođena dogradonačelnicom Anom Pernić i Udruge antifašista Buzeta na čelu s predsjednikom Edom Jermanom, položila je cvijeće i zapalila svijeće u Spomen parku te minutom šutnje odala počast poginulima u Domovinskom ratu i u Drugom svjetskom ratu.

- Neki se pitaju zašto Udruga antifašista polaže cvijeće na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Radi to iz razloga što mi antifašisti ne pravimo razliku između žrtava Drugog svjetskog rata i žrtava Domovinskog rata. Podjednako poštujemo i klanjamo se jednima i drugima iz poznatih razloga. Znamo da su oni od 1941. do 1945. godine utemeljili granice Hrvatske u ondašnjoj Jugoslaviji, a isto tako znamo da su branitelji obranili ono što su oni utemeljili. Žalosti nas kao antifašiste što se ne pridaje ista pozornost žrtvama Drugog svjetskog rata i žrtvama Domovinskog rata. Ono što bi mi željeli je da ta prava budu podjednaka i da i vladajući malo drugačije pristupaju obilježavanju obljetnica iz razdoblja Drugog svjetskog rata, istaknuo je Jerman.

Predsjednik Udruge antifašista Edo Jerman bio je sudionik Domovinskog rata, kao zapovjednik tehničkog voda u 154. brigadi Hrvatske vojske, bio je na dijelu ratišta između Korenice i Udbine, gdje je sa suborcima proveo kompletno razdoblje Oluje.

U Domovinskom ratu sudjelovalo je gotovo tisuću branitelja s područja Buzeštine, 97 posto odazvalo se na mobilizacijski poziv, ne računajući dragovoljce koji su među prvima krenuli u obranu Domovine. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter