Jerman: Ne dirajte u Istru i antifašizam na području Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Delegacija Grada Labina i općina Labinštine na čelu s načelnicom općine Raša Glorijom Paliska Bolterstein te članovima Udruge antifašističkih boraca odala je danas u Barbićima i Kunju počast žrtvama nacističkog zločina počinjenog 7. listopada 1943. kada su za Rommelove ofenzive mučki ubijena 33 mještanina sela Barbići koje je potom i spaljeno. Prije glavne komemoracije u Barbićima, položen je vijenac i u Kunji.

- Aveti prošlosti se bude, ali se ne reagira. Zalažemo se za antifašizam jer zagovara slobodu i suživot za sve generacije. I danas se koriste pozdravi iz najcrnje prošlosti. Mladi nam napuštaju zemlju. Natalitet nam je iz godine u godinu sve manji. Zemlja nam ide u pogrešnom smjeru, tamo gdje nema budućnosti. Antifašizam je u našim korijenima i ne smijemo ga zaboraviti, poručio je Severino Franković, predsjednik Udruge antifašista.

Načelnica Paliska Bolterstein rekla je da je ovo dan sjećanja na odlučnu borbu koja nas čini ponosnima. "Potiče nas na vjeru i ponos. Prisjećanje na spomenute događaje je dužnost svakoga kome je stalo do demokratske države temeljene na korijenima antifašizma", poručila je Paliska Bolterstein te je dodala da je potrebno zajedništvo kako bi se obranilo ono za što su se naši borili jučer, "mi to podržavamo danas, za one koji će doći sutra".

Edo Jerman, ispred buzetske Udruge antifašista, dodao je da su partizani branili ognjišta za nas, vođeni Titom, kojeg danas proglašavaju zločincem. "Živimo u državi bez budućnosti. Antifašizam se živi u strahu. Nastoji nas se obezvrijediti i degradirati. Srećom mi živimo u Istri gdje čelni ljudi razmišljaju isto ili slično kao mi. U Istri nam je budućnost sigurna. Broj antifašista iz godine u godinu opada. Trebamo se pobrinuti da vrijednosti antifašizma prenosimo na mlađe generacije. Budimo složni, okupljajmo se da im dokažemo da nas ima i neće nas uništiti", rekao je Jerman te poručio: "Ne dirajte u Istru i antifašizam na području Istre".

Himnu je otpjevao Antonio Lazarić, uz pratnju Marina Matešića na klavijaturama. Pjesnikinja Rina Miletić govorila je svoje dvije pjesme, "Nucić me pita" i "Istrijonska mat". Druženje brojnih okupljenih građana nastavljeno je uz tradicionalni grah. (I. AHMIČEVIĆ


Podijeli: Facebook Twiter