Jerin: Upitna sanacija pulske bolnice

Ravnatelj bolnice Lems Jerin
Ravnatelj bolnice Lems Jerin

"Ne da ne znamo ništa vezano uz imenovanje sanacijskog upravitelja i tročlanog sanacijskog vijeća, već ne znamo ni hoće li i kada biti provedena sanacija pulske Opće bolnice", rekao je ravnatelj pulske Opće bolnice Lems Jerin odgovarajući na upit novinara kada će se donijeti odluka o sanaciji pulske bolnice.

Naglasio je da se još uvijek po tom pitanju čeka mišljenje Ministarstva zdravlja nakon čega se može donijeti odluka kojom se imenuje sanacijski ravnatelj i sanacijsko vijeće.

Na današnjoj konferenciji za novinare Jerin je izvijestio da je Odjel za transfuziju nakon inspekcijskog i stručnog nadzora, prije nepunih dana mjesec dobio rješenje kojim se toj djelatnosti odobrava "planiranje, prikupljanje i testiranje krvi te proizvodnje čuvanja, raspodjela odnosno izdavanja krvnih pripravaka u skladu sa zakonima".

Istaknuo je da velik dio proračuna bolnice odlazi na plaćanje starih dugova dodajući da bolnica raspolaže s oko 16 milijuna kuna, a oko 11,5 milijuna odlazi na vraćanje kredita podignutog za nabavku lijekova i medicinskog materijala.

- Upravo tim novcem trebali bi kupovati novu opremu, no taj novac odlazi na kredit i to je velik problem stoga su nam donacije od izuzetne važnosti, rekao je Jerin. Govoreći o novitetima, kazao je da je Ministarstvo zdravlja doniralo uređaje nužne za kvalitetno obavljanje posla.

"To je centrifuga s priborom za centrifugiranje krvi koja je lani uručena bolnici i čija je ukupna vrijednost 350 tisuća kuna,  a novost je i uređaj za sterilno zavarivanje plastičnih sustava, čime se osigurava kvaliteta prikupljene i pohranjene krvi. Vrijednost te donacije iznosila je 50 tisuća kuna", rekao je Jerin.

Po njegovim riječima, godišnje na nabavku opreme odlazi oko 10 milijuna kuna, a trenutno je bolnici prioritet digitalizacija radiološkog sustava za što je potrebno oko milijun kuna.

Iz decentraliziranih sredstava, bolnica je ovih dana nabavila i vrijedan uređaj, takozvani obilježavač limfnih čvorova, čija vrijednost iznosi 290 tisuća kuna.

Po riječima šefa odjela za torakovaskularnu kirurgiju Renata Vidosa ovim uređajem liječnici su u stanju detektirati da li se maligna bolest proširila u limfne čvorove odnosno u druge regije, a primjena ovog uređaja znatno olakšava i daljnje tretiranje pacijenta odnosno bolesti.

Vidos je naglasio da je bolnica nedavno potpisala ugovor o suradnji s jednom bolnicom za plastičnu kirurgiju u Padovi, a osim kontinuirane suradnje s tamošnjim liječnicima, intencija je da se i pulska bolnica osposobi za rekonstrukciju dojki nakon odstranjenja. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter