Jerin: Pacijentica lijecena po uputama strucnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnatelj pulske Opce bolnice dr. Lems Jerin odgovorio je na kritike Željka Buršica, koji je pred novinarima ukazao na neadekvatno lijecenje njegove majke Ivanke Buršic u pulskoj Opcoj bolnici. Jerin istice da je gospoda Buršic lijecena u skladu s uputama strucnjaka ne samo iz pulske vec i iz drugih bolnica.

Teško bolesna žena, tvrdi njen sin, provela je posljednje mjesece života u patnjama te je u srijedu ujutro i preminula. Problem je, prema Buršicu, poceo prije tri godine, kada joj je u pulskoj bolnici pogrešno dijagnosticiran rak dojke, od kojeg je lijecena godinu dana, da bi potom promijenili dijagnozu u non-Hodgkin limfom, od kojeg je zapravo i bolovala te je zbog komplikacija bila u teškom stanju i trpjela bolove.

Sin je tvrdio da bi joj premještaj u zagrebacku Kliniku za ortopediju osigurao manje patnje u zadnjim tjednima života.

- Gospodin Željko Buršic je cijelo vrijeme imao naše apsolutno razumijevanje i mi smo stalno bili s njim u kontaktu te smo mu davali potpuni uvid u tijek lijecenja, kaže ravnatelj pulske Opce bolnice. - Kao ustanova izvijestili smo o tijeku lijecenja i Ministarstvo zdravstva i HZZO, a posredno preko njih upoznata su i ostala tijela kojima se obracao Buršic, a ja i ne znam tko sve. Štoviše, u sam proces lijecenja pacijentice ukljucili smo i druge strucnjake, odnosno kao ustanova smo osigurali drugo mišljenje. Bila je, dakle, više puta ukljucena i druga strucna strana, i to Infektološka klinika iz Zagreba i u dva navrata Ortopedska klinika u Lovranu. Smatram da je problem izbio kada Buršic nije prihvatio njihovo mišljenje da mu se majka nastavi lijeciti u pulskoj bolnici, jer je vjerojatno ocekivao da ce reci da se prebaci u drugu ustanovu, rekao je dr. Jerin. - Onda se obratio i televiziji, prijetio je štrajkom gladu i pokušavao na sve, po ravnatelju krive, nacine pojacavati kritike na racun Opce bolnice Pula.

- Medutim, nije rekao da ustvari nije prihvatio mišljenje specijalista drugih ustanova. No, mi smo i dalje tijekom lijecenja pacijentice ostali u kontaktu s klinikama. Takoder, on nije jedini clan obitelji s kojim smo kontaktirali, jer je njegova sestra lijecnica naše ustanove pa smo i s te strane nastojali pružiti optimalno lijecenje. Brat nije prihvatio mišljenje strucnjaka klinike i s tim i sve ostalo, zakljucio je ravnatelj.

Na upit kako komentira podatak da su lijecnici postavili pogrešnu dijagnozu dr. Jerin kaže da je gospodin Željko Buršic imao zdravstveni karton na uvid i da u taj medicinski dio ne bi kao ravnatelj želio ulaziti niti na takav nacin govoriti o samoj bolesti.

- Mogu reci tek da sam kao ravnatelj posvetio dosta vremena razgovoru s gospodinom Buršicem, da sam se založio da se ukljuce i strucnjaci klinika i da sam osobno bio u kontaktu i s Ministarstvom i s HZZO-om te ispunjavao sve što su tražili, pa i da mu budem stalno na usluzi, što jesam, ustvrdio je ravnatelj. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter