Jeremica ne cudi izostanak potpore susjeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremic izjavio je za beogradske ''Vecernje novosti'' od cetvrtka da je zahvalan Crnoj Gori i Makedoniji na potpori u povodu njegova nedavnog izbora za predsjednika Opce skupštine UN-a i dodao da ga izostanak potpore Hrvatske i BiH nije iznenadio.

"To je bio samo još jedan u nizu neuzvracenih poteza dobre volje koje je Srbija cinila. Tu, prije svega, mislim na potporu njihovim kandidaturama u UN, konkretno kada je rijec o Hrvatskoj i BiH", rekao je Jeremic u razgovoru za taj dnevnik.

Ustvrdio je i da je, opcenito, prethodno rukovodstvo Srbije predvodeno bivšim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadicem ucinilo mnogo pozitivnih koraka prema regiji na koje, po Jeremicevom uvjerenju, nije na adekvatan nacin odgovoreno.

"No, svako ima pravo na svoju suverenu politiku i mi se ne trebamo mješati u njihove unutarnje stvari. To ne prilici zemlji koja je dobila povjerenje da predvodi UN", naveo je Jeremic, koji je 8. lipnja izabran za predsjedavajuceg Opce skupštine UN-a pobjedivši protukandidata litvanskog veleposlanika u UN-u Daliusa Cekuolisa.

Od 193 zemlje clanice UN-a, za šefa srbijanske diplomacije glasa ih je 99, a za Cekuolisa 85. Medu onima koji su glasali za litvanskog veleposlanika bio je i predstavnik Hrvatske dok je BiH bila suzdržana jer u njenom predsjedništvu nije bilo moguce postici suglasnost o tome kojega kandidata poduprijeti.

Jeremic ce Opcom skupštinom UN-a predsjedati od rujna 2012. do rujna 2013. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter