Jerabek: Plomin C ubit će 680 ljudi

680 preuranjenih smrtnih slučajeva - je li to cijena ugljena u "Plominu C"?
680 preuranjenih smrtnih slučajeva - je li to cijena ugljena u "Plominu C"?

"Ne postoji čisti ugljen. Onečišćenje zraka oko buduće TE Plomin C na ugljen uzrokovat će preranu smrt 17 ljudi godišnje, a uz očekivani vijek trajanja od 40 godina, ta će elektrana biti odgovorna za smrt čak 680 ljudi", ustvrdio je na tribini u Puli Jiri Jerabek, regionalni predstavnik Greenpeacea za energetiku, predstavljajući analizu pod nazivom "Skriveni troškovi TE Plomin C" koju je izradila ova ekološka organizacija.

Malobrojnoj publici su se, među ostalim, obratili i predstavnici Zelene Istre i Zelene akcije Dušica Radojčić, Bernard Ivčić i Toni Vidan, voditelj izrade studije utjecaja na okoliš TE Plomin C dr. Vladimir Jelavić te Zoran Tomić, predsjednik hrvatskog Greenpeacea i koautor analize te organizacije.

Unatoč očekivanjima zelenih, nisu se pojavili predstavnici Istarske županije i Županijskog zavoda za javno zdravstvo, iako su bili pozvani dok su u publici bili predstavnici HEP-a. Publiku je zasmetalo što je dr. Jelavić više govorio o utjecaju energetike na kvalitetu zraka u Europi, a gotovo ništa konkretno o Plominu C, za koji je ustvrdio da će imati nižu emisiju štetnih tvari od u Europi propisanih standarda.

Zaključio je da su glavni problem u Europi sitne čestice koje emitiraju termoelektrane na ugljen, kao i ozon, koji nastaje kao nusprodukt izgaranja.

Zeleni su se usprotivili Plominu C na ugljen te se složili da Vlada treba povećati energetsku učinkovitost, smanjiti gubitke u distribuciji te poticati razvoj obnovljivih izvora energije. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter