Jemenski pobunjenici zauzeli središte Adena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jemenski pobunjenici i njihovi saveznici zauzeli su u četvrtak središnju četvrt grada Adena, izjavili su stanovnici, što je zadalo težak udarac vojnoj operaciji koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom čija je svrha zaustaviti napredovanje pobunjenika.

Aden, drugi po veličini grad u Jemenu, u četvrtak je bio poprište žestokih sukoba između pristaša i protivnika predsjednika Abdua Rabua Mansura Hadija, osmog dana kampanje Saudijske Arabije protiv šijitskih pobunjenika koje podržava Iran. Hadi je pobjegao iz Adena prije tjedan dana i nalazi se u Rijadu, saudijskoj prijestolnici. Pobunjenici Hutiji i njihovi saveznici, vojnici vjerni bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu, pokušavali su napredovati prema predsjedničkoj palači u Adenu nakon što su preuzeli kontrolu nad Hor Maksarom, glavnom četvrti u tom velikom gradu na jugu. Hutiji, koji su preuzeli kontrolu nad jemenskom prijestolnicom Sanom prije šest mjeseci u savezu sa Salehovim pristašama, odoljeli su zračnim udarima saudijske regionalne koalicije koja želi vratiti na vlast Hadija. Stanovnici Cratera, središnje četvrti Adena, rekli su da su pobunjenici sa svojim saveznicima preuzeli kontrolu te da su rasporedili tenkove i ophodnje na praznim ulicama nakon žestokih sukoba u četvrtak ujutro. Ovo je prvi put da su sukobi na terenu ušli tako duboko u središte Adena.

Po riječima stanovnika, pobunjenici još nisu ušli u dvije preostale središnje četvrti, uključujući vojnu luku, iz Cratera gdje se nalazi lokalna podružnica jemenske središnje banke i mnoge tvrtke. Nakon saudijskih zračnih udara u četvrtak rano ujutro nastupilo je zatišje, rekli su stanovnici dodajući da je razlog tome vjerojatno to što su se pobunjenici raspršili među stambenim zgradama pa ih je teško gađati. Glasnogovornik pobunjenika rekao je kasno u srijedu da su sukobi u Adenu pokazali da je vojna intervencija Saudijske Arabije doživjela neuspjeh. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter