Jemen: Više od 62 osoba ubijeno i 452 ranjeno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 62 osobe su ubijene i 452 ranjene u južnoj jemenskoj luci Adenu od srijede kada je počela intervencija Saudijske Arabije, izjavio je predstavnik ministarstva zdravstva.

U eksplozijama u najvećem gradskom skladištu streljiva u subotu najmanje devet ljudi je teško ozlijeđeno.

Stanovnici Adena izvijestili su o žestokim sukobima između pripadnika pobunjeničke milicije Huta i većinski sunitskih plemenskih boraca na jugu zemlje, dok saudijski zračni napadi pokušavaju zaustaviti novu ofenzivu te šijitske milicije na Aden s istoka.

U subotu su saudijske snage iz zraka gađale bazu Hutija s raketama dugog dometa.

Vjeruje se da jemenska vojska ima oko 300 Scudova i većina je u rukama Huta i raspoređeni su duž granice sa Saudijskom Arabijom.

Intervencija Rijada, koja predstavlja iznenađujući potez konzervativne monarhije poznatije po pokazivanju mišića na naftnim tržištima nego po vojnoj snazi, trebala bi trajati mjesec dana, ali bi se mogla produžiti na pet ili šest mjeseci, rekao je jedan diplomatski izvor.

Iz prijestolnice Sane, koja je pod kontrolom milicije Huta od rujna, evakuirano je više od sto djelatnika Ujedinjenih naroda, rekao je jedan izvor u UN-u. Djelatnici zračne luke su izjavili da su deseci drugih stranaca koji rade za međunarodne nafte kompanije i nevladine udruge također napustili Jemen. Deseci diplomata brodom su prebačeni iz Adena do Džede, luke u Crvenom moru, javila je saudijska televizija.

Huti, koje podržava Iran, prisilili su predsjednika Abd-Rabu Mansura Hadija da pobjegne u Aden. Jemenski sunitski susjedi u Perzijskom zaljevu osudili su zauzimanje Sane i nazvali ga državnim udarom te podržali Hadija.

Očevici su izjavili da je konvoj Huta, u kojemu su bila oklopna vozila, tenkovi i vojni kamioni, a koji se kretao obalnom cestom prema luci napadnut borbenim zrakoplovima prije zore u subotu te da je niz vozila pogođen.

Na arapskom summitu u Šarm el-Šeiku Hadi je pozvao jemensku vojsku da štiti državne institucije i da poštuje naređenja jemenskog "legitimnog vodstva".

Također je istaknuo regionalnu dimenziju sukoba nazvaši Hute "iranskom marionetom".

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi ponovio je otvarajući summit u Šarm el-Šeiku svoju potporu osnivanju multinacionalnih arapskih snaga, istaknuvši da je regija suočena s terorističkim prijetnjama "bez presedana".

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je arapskim čelnicima na summitu da je jedini način da se spriječi produženje sukoba u Jemenu pokretanje pregovora uz posredništvo UN-a.

"Pregovori uz posredništvo mog posebnog izaslanika Jamala Benomara i uz odobrenje Vijeća sigurnosti jedina su šansa za sprječavanje dugotrajnog sukoba", rekao je on. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter