Jemen: U vojnoj ofenzivi na al-Kaidu 27 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jemenska vojska je povela sveobuhvatnu kopnenu ofenzivu da bi pripadnike al-Kaide potisnula iz njihovih uporišta na jugu zemlje, pri čemu je poginulo 15 vojnika i 12 pripadnika terorističke mreže, priopćili su vojni i bolnički izvori.

Teroristi al-Kaide, koji su postavili zasjedu u okolici Al Saida, blizu Azana, u pokrajini Šabvi, zapucali su iz raketnih bacača GPG-a i automatskog oružja na vojni konvoj i zaplijenili oklopni transporter s 15 vojnika, dodaje vojni izvor. U sukobu nakon toga poginulo je 15 vojnika i 12 pripadnika al-Kaide, a šest vojnika je ranjeno, rekao je taj izvor.

Jemenska vojska uz pomoć lokalnih milicija pokrenula je u noći s ponedjeljka na utorak kopnenu ofenzivu na uporišta al-Kaide na jugu Jemena, gdje se ta ekstremistička mreža učvrstila.

Ofenziva, pokrenuta deset dana nakon zračnih napada u kojima je poginulo šezdesetak pobunjenika, vodila se u šest pravaca u pokrajinama Šabvi i Abjanu.

- Kampanja se nastavlja sve dok ta područja ne budu očišćena od pripadnika al-Kaide, rekao je vojni dužnosnik koji nije htio otkriti identitet.

- Gotovo 70 posto pripadnika al-Kaide u Jemenu su stranci, rekao je jemenski predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi. Po njegovim riječima, vlasti čuvaju tijela "Francuza, Nizozemaca, Nijemaca, Brazilaca i Arapa", pripadnika mreže ubijenih u vojnim operacijama "koje njihove vlade ne žele preuzeti".

Al-Kaida na Arapskom poluotoku (AQPA), nastala spajanjem saudijskog i jemenskog ogranka, najopasnija je i najaktivnija u mreži, upozoravaju Sjedinjene Države.

Navodno stoji iza mnogih napada i otmica stranaca u Jemenu. Jemen je jedina zemlja Arapskog proljeća gdje se narodna pobuna završila pregovorima, ali još nije uspjela izaći iz teške političke tranzicije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter