Jemen u kaosu nakon ostavke predsjednika i vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Jemenu je u četvrtak navečer vladao potpuni politički kaos nakon ostavke vlade i predsjednika koju je parlament odmah odbacio, dok je Sana pod strogom kontrolom jedne šijitske milicije.

Vlada Jemena, imenovana prije manje od tri mjeseca, podnijela je ostavku predsjedniku Abd Rabbo Mansour Hadiju, rekao je glasnogovornik izvršne vlasti, ocijenivši tu odluku "neopozivom". Predsjednik je isto tako dao ostavku i rekao da je Jemen stigao u slijepu ulicu. Njegovu ostavku parlament nije prihvatio i sazvao je izvanrednu sjednicu za petak ujutro radi krize u zemlji, rekao je jedan visoki dužnosnik zemlje.

U pismu ostavke premijer Khaled Bahal je rekao da ne želi da članovi njegove vlade budu odgovorni za ono što se događa i što će se događati u Jemenu. Taj bivši ministar nafte, imenovan 13. listopada da sastavi vladu, rekao je da se namjerava distancirati od predsjednika Hadija, s čijim se ustupcima šijitskim pobunjenicima ne slaže. Šijitski pobunjenici Houthi koji su u rujnu preuzeli kontrolu velikog dijela Sane, žele imati više utjecaja u državnim institucijama i osporavaju plan Ustava koji predviđa da Jemen bude savezna država od šest regija. U srijedu su predsjednik Jemena Abd Rabbo Mansour Hadi i šijitski pobunjenici Houthi zaključili sporazum o izlasku iz krize, prema kojem su se Houthi obvezali napustiti palaču u koju su ušli u utorak i zaplijenili velike količine naoružanja i vojne opreme, te da će osloboditi direktora Hadijeva ureda, Ahmeda Awada ben Moubaraka, otetog u subotu. U zamjenu, predviđen je amandman na nacrt ustava kojem se protive i Houthi i sve političke stranke koje nemaju predstavnike u državnim institucijama, te će dobiti pravo predstavljanja u tim institucijama. Bez obzira na te ustupke Houthi se nisu povukli i nisu oslobodili šefa predsjednikova ureda.

UN-ov izaslanik Jamal Benomar je stigao u četvrtak u Sanu nakon što je u nasilju ubijeno najmanje 35 osoba i 94 su ranjeno. On se sastao s predstavnicima političkih snaga te zemlje. Benomar je pozvao sve strane da mirnim putem riješe razlike. Napeto stanje bi zemlju moglo gurnuti u još dublju krizu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter