Jemen: 26 mrtvih u sukobu vojske i al-Kaide

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 13 vojnika i 13 osoba za koje se sumnja da su pripadnici Al-Kaide, ubijeno je u petak u napadu na vojnu bazu u južnoj jemenskoj pokrajini Abjanu, izvijestili su vojni izvori.

Nasilje je u Jemenu pojačano u posljednjih nekoliko tjedana. SAD, koji je zabrinut za sve veću moć Al-Kaide u Jemenu, pokrenuo je niz napada bespilotnim letjelicama na područja koja smatra pobunjeničkim uporištima, a militanti su sa svoje strane pojačali broj napada na državne i vojne ciljeve.

Dvojica napadača samoubojica u vojnim uniformama dovezla su se jutros vozilom punim eksploziva ispred vojne baze. U eksploziji je ubijeno 10 vojnika, a 15 ih je ranjeno. Nekoliko trenutaka nakon toga grupa pobunjenika napala je vojnu bazu s morske strane, a u sukobu koji je izbio smrtno su stradala trojica vojnika i 11 pobunjenika.

Države koje graniče s Jemenom i Washington strahuju da bi Al-Kaida i ostale islamističke pobunjeničke grupe koje djeluju u Jemenu mogle predstavljati ozbiljnu prijetnju glavnome proizvođaču nafte Saudijskoj Arabiji, ali i transportnim rutama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter