Jemen: 185 mrtvih, uglavnom civila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Barem 185 ljudi, uglavnom civila, poginulo je a više od 1000 je ranjeno u devet dana borba u Adenu, na jugu Jemena, rekao je u subotu mjesni čelnik tražeći žurnu medicinsku pomoć.

Dvije sukobljene strane su šijitski pobunjenici Huti i pristaše predsjednika Abd-Raba Mansura Hadija. Istodobno zrakoplovi arapske koalicije koju vodi Saudijska Arabija od 26. ožujka bombardiraju položaje pobunjenika pokušavajući zaustaviti njihovo napredovanje. Od 26. ožujka "do petka u ponoć zabilježili smo 185 mrtvih i 1282 ranjenih" koji su prevezeni u bolnice u Adenu, rekao je za AFP ravnatelj zdravstvene službe Al Hader Lasuar.

"75 posto žrtava su civili", dodao je. Istaknuo je da ovaj broj ne uključuje žrtve među pobunjenicima koji imaju potporu šijitskog Irana i koji su primljeni u "svoje ustanove". Lasuar je pozvao međunarodne organizacije i arapske monarhije u Perzijskom zaljevu, članice koalicije, da što prije pošalju medicinsku pomoć bolnicama u Adenu, uporištu predsjednika koji se sklonio u Saudijsku Arabiju nakon ulaska Hutija u taj drugi po veličini grad u zemlji u kojemu vlada kaos. "Zalihe lijekova su potrošene a bolnice više ne mogu primati tolike ranjenike", rekao je dok UN i dobrotvorne organizacije izražavaju zabrinutost za sve veći broj civilnih žrtava u sukobu.

Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) u petak je u Adenu izrazio žaljenje zbog pogibije dvoje humanitarnih radnika iz Jemena dok su pomagali ranjenicima, tri dana nakon pogibije zaposlenika jemenskoga Crvenog križa u Dalehu, na jugu. UN-ovo Vijeće sigurnosti treba se sastati tijekom poslijepodneva kako bi razgovaralo o ruskom prijedlogu da se uvedu "humanitarne stanke" u jemenskom sukobu, rekli su diplomati u New Yorku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter