Jelom i vinom do novih turista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska enogastronomija u zadnjih je desetak dana aktivno promovirana na dva ugledna svjetska enogastronomska dogadaja - poznatom Wine Festivalu u Meranu te najvecem svjetskom gourmet-kongresu u španjolskom Alicanteu. Rijec je o manifestacijama koje okupljaju na tisuce posjetitelja, zaljubljenika u dobra vina i inovativnu kuhinju i koji itekako profiliraju i promoviraju gourmet-turisticke regije, a Istra upravo takve turiste želi vidjeti, posebno u pred i posezoni.

- Zanimljivo je da smo tamo nastupili kao vec poznata enogastronomska destinacija, koja doduše još uvijek ima puno prostora za razvoj, ocjenjuje direktor županijske Turisticke zajednice Denis Ivoševic, koji je posjetu tim sajmovima iskoristio i za daljnju prezentaciju istarske turisticke ponude.

Jedna od jacih prezentacija priredena je na promociji vodica Vinibuoni d'Italia tijekom Merano Wine Festivala, najprestižnijeg enogastronomskog dogadaja u ovom dijelu Europe, na kojemu se prvenstveno predstavljaju vrhunska talijanska i medunarodna vina, ali i sam vrh talijanske gastronomije. U tom se vodicu prvi put našlo 16 istarskih vinara.



- Izdavacka kuca Touring Club Italiano, specijalizirana za publiciranje turistickih i enogastronomskih vodica i revija, prvi put je u ovom vodicu prezentirala i našu regiju i to na gotovo 16 stranica te s istaknutom najavom na naslovnici. Istri je, uz bok brojnim renomiranim talijanskim vinskim regijama, posveceno posebno poglavlje s detaljnim osvrtom na istarsku turisticku ponudu, povijest vinogradarstva u Istri, te svakog od 16 vinara koji su uvršteni u katalog, što je veliko priznanje, smatra Ivoševic.

Najprestižnije nagrade Corona dobili su Franc Arman za Malvaziju 2009., Giorgio Clai za Refošk 2007., te Benvenuti za Momjanski muškat 2007. Troje od naših vinara zaslužilo je drugu nagradu Golden star i to Coronica, Veralda i Vivoda.

Istra se predstavila i autohtonim proizvodima - kozjim sirom Aleša Winklera iz Stancije Kumparicka kraj Krnice, fileom od boškarina Agencije za ruralni razvoj Istre, istarskim pršutom iz Tinjana te ekstradjevicanskim maslinovim uljima OPG-a Stojnic iz Tara.

Inace, svojim se vinima ove godine u poznatoj maranskoj palaci Kurhaus, koju za vrijeme manifestacije obide oko pet tisuca posjetitelja, uz 486 talijanskih i stranih proizvodaca vina te 52 biološka proizvodaca vina, predstavila i tvrtka Saint Hills Ernesta Tolja, koja polovicu svojih imanja ima u Istri, a polovicu na Pelješcu, te obitelj Mrgudic s Pelješca. Zanimljivo je i da je u Maranu, gdje su se uz predstavljanje i kušanje vina održale i mnogobrojne radionice, seminari te kulinarske prezentacije, svoje proizvode izložilo i 90 proizvodaca vrhunskih tradicionalnih gastronomskih proizvoda, 15 proizvodaca likera i rakija, deset tradicionalnih proizvodaca piva i deset vinskih regija.



Druga znacajna prezentacija svakako je predstavljanje tri istarska i kvarnerska vrhunska restorana na specijaliziranom gourmet-kongresu pod nazivom Lo mejor de la gastronomia (najbolje u gastronomiji) u Alicanteu gdje je zemlja partner sajmu bila Hrvatska. Istarske gastronomske snage predstavljao je restoran Valsabbion Sonje Peric iz Pješcane Uvale, dok su kvarnerske boje branili poznata hrvatska sommelierka Danijela Kramaric, ujedno vlasnica restorana Plavi podrum, te Deniz Zembo, vlasnik i glavni chef restorana Le Mandrac.

- Dobili smo štand na kojem su se odvijale degustacije i prezentacije te dijelio promotivni materijal Istre i Hrvatske. Drugi dio našeg nastupa veže se uz Turisticku zajednicu Istarske županije koja je koordinirala predavanjima i prezentacijskim kuhanjima. Troje kuhara odradilo je zajednicku prezentaciju pred mnogobrojnim auditorijem, a posebno su imali i svoju jednosatnu prezentaciju i tzv. showcooking. Naši su kuhari ušli i u službeni katalog Lo mejor de la gastronomia, svaki s po dva recepta, kaže celni covjek istarskog TZ-a.

Saznajemo i da je na hrvatskom štandu održana velika promocija Istre i Hrvatske u revijalnom pripremanju hobotnice, a hrvatska jela kuhali su poznati španjolski kuhari iz tri restorana s Michelinovim zvjezdicama, medu kojima i Josean Martínez Alija, šef restorana u sklopu glasovitog muzeja Guggenheim u Bilbaou. Njima su se, medu ostalima, pridružili i hrvatski veleposlanik Neven Pelicaric te ravnateljica udruge Casa Mediterráneo, koja je organizator ovog sajma.

- Ne treba posebno naglašavati znacaj ovakvog izuzetnog co-brandinga Istre kao enogastronomske regije uz bok tako eminentnih chefova koje svjetski strucnjaci stavljaju u sam vrh svjetske gourmet-scene, zakljucio je Ivoševic.


Podijeli: Facebook Twiter