Jelenić: Za sreću treba spoznati samog sebe

Stotine vjernika prisustvovalo misi na otvorenom (Z. STRAHINJA)
Stotine vjernika prisustvovalo misi na otvorenom (Z. STRAHINJA)

Svi imamo neke svoje križeve, grijehe i probleme. Svojih se križeva sveta Foška riješila sa ciglih 15 godina, a sveti Augustin je rekao: "Ako može ona mogu i ja". Možemo i mi, da se vratimo kući čisti i zdravi, poručio je stotinama okupljenih vjernika ispred bazilike svete Foške u Batvačima župnik Vodnjana Marijan Jelenić na nedjeljnoj misi.

Na tradicionalno hodočašće do bazilike iz 11. stoljeća, koja nosi ime mlade ravenske mučenice iz trećeg stoljeća, pristigli su brojni vjernici iz svih krajeva - na automobilima su se mogle vidjeti registarske oznake iz Slovenije, Njemačke, Slovačke, i naravno iz cijele Hrvatske, čak i iz Dubrovnika. Prije svečane mise, koja je počela u 11.30 sati, pristigli su i hodočasnici koji se već godinama mladoj svetici dolaze pokloniti pješke iz Vodnjana, a jedna grupa krenula je i iz Pule. Od jednog od njih čuli smo da je to običaj koji njeguje već 30 godina, a sigurno je toga bilo i ranije u prošlosti.

- Svetica se borila za dar Božji i nije se bojala bezbožnika, rekao je s oltara na otvorenom, pred relikvijama sv. Foške, Jelenić, a u propovijedi se dotaknuo problema beznađa kod mladih. Povezao ju je s trendovima sve češćih samoubojstva kod nas, ali još više u svijetu. Očito, kaže župnik, ljudi su danas nesretni toliko da im jedino rješenje izgleda oduzeti si život, a što nekada nije bilo tako.

- Pitanje je može li čovjek danas biti sretan. Može, ali prvi je korak ka tome da spozna samoga sebe, poručio je Jelenić. Za njega je ljudski život čudo, sasvim dovoljno da budemo sretni, a kada tome pridodamo i dušu, koja je daleko vrjednija od tijela, valja se zapitati otkud nam pravo da budemo nesretni. Nakon mise vjernici su ljubili relikvije mlade svetice, zaštitnice mladih, koju mnogi zazivaju da ih štiti od raznih bolesti, poput artritisa, reumatizma i depresije. I njenu baziliku u Batvačima povezuju s čudesnim ozdravljenjima, a prema legendi to je jedina čudotvorna crkva u Istri.

Na prostoru oko Svete Foške, za koji mnogi, pa i oni koji nisu vjernici, tvrde da je mjesto čudesne energije, običaj je da se nakon mise druženje nastavi kroz piknik, u igri i zabavi. Tim više ako vjernike, kao i ove nedjelje, pomiluje dobro vrijeme, sunčano sa slabijim južnim vjetrom. Pred bazilikom se tako mogao čuti komentar da se u posljednjih 25 godina, mada nije vrijeme uvijek išlo skroz na ruku hodočasnicima, samo jednom pala kiša upravo tijekom liturgije.

Mise za zdravlje u Svetoj Foški

Sveta se misa u drevnoj bazilici u Batvačima za zdravlje slavi svake prve nedjelje u mjesecu. U ožujku i travnju počinje u 15 sati, od svibnja do rujna liturgija počinje u 17 sati, a u mjesecima nakon toga i opet od 15 sati. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter