Jelenić: Vodičima se samo preporučuje da budu tiši

Turisti u Eufrazijevoj bazilici (Arhiva)
Turisti u Eufrazijevoj bazilici (Arhiva)

Teško je u tom trenutku odgonetnuti širinu problema no, sigurno je da se između Porečko-pulske biskupije, odnosno porečke župe i grupe za sad neimenovanih turističkih vodiča vodi tihi rat.

Povod popriličnog oštrog medijskog napada grupe vodiča na crkvene institucije koje upravljaju Eufrazijevom bazilikom u Poreču, je navodna odluka župnika Milana Zgrablića da se vodičima unutar bazilike zabranjuje usmeno prezentiranje kulturno-umjetničkih sadržaja ovog spomenika pod zaštitom UNESCO-a.

Župnik "kvari" posao

Kažu vodiči da ih je župnik u nekoliko navrata prekinuo u poslu s grupama turista i to pljeskanjem rukama i porukom da objašnjenja obavljaju pred ulazom u baziliku. Kažu vodiči da svećenik svakog dana dežura u crkvi te kako koji vodič dođe onda ga javno opomene pred svim gostima bez imalo srama.

Jučer smo pokušali razgovarati sa župnikom Milanom Zgrablićem i kancelarom Biskupije Sergejem Jelenićem. Poslali smo pitanje i molbu za komentar preko elektronske pošte, u nekoliko navrata zvali smo i telefonom župnika Zgrablića, ali s njegove strane nije bilo odgovora. Putem elektronske pošte kratki komentar nam je proslijedio kancelar biskupije Sergej Jelenić.

- Vodičima nije zabranjeno govoriti u bazilici, ali se preporuča da budu tiši zbog svetosti prostora. Jasno je da se za vrijeme službe u bazilici ne mogu voditi grupe i tumačiti im, stoji u kratkom priopćenju.

Dakle, prema kratkoj izjavi neimenovani vodiči su sve prenapuhali, istina je negdje drugdje? Na ulazu u baziliku stoji veliki pano sa redoslijedom zabranjenih radnji, ispod simbola velikim slovima poručuje se: "Silentium". Nešto dalje na zidu, pred ulaz u baziliku, postavljen je podsjetnik preveden na više jezika sa slijedećom porukom: "Poštovani posjetitelji, dolazite na sveto mjesto. Eufrazijeva bazilika je aktivna župna crkva u kojoj se sveta misa slavi svakodnevno i gdje se čuva Presveti Oltarski Sakrament….".

Da li to dovoljno objašnjava navodnu odluku župnika o promjeni pravila unutar bazilike? Postavlja se pitanje kako kvalitetno ostvariti suživot između turističkih interesa i potreba vjernika koji u baziliku dolaze na molitvu?

Mates za kompromis

Predsjednik krovne organizacije društava hrvatskih vodiča Adriano Mates potvrdio nam je da problem postoji i dodao kako je isti župnik prije dolaska u Poreč služio u Rovinju te i tamo zabranjivao vodičima usmeno predavanje turistima unutar crkve Sv. Eufemije.

- Smatram da kao predsjednik krovne organizacije hrvatskih vodiča i kao profesionalac s dugogodišnjim iskustvom moram braniti stav da vodiči ne mogu kvalitetno prezentirati jednu kulturno baštinu predavajući izvan nje. Vodič ne može govoriti preko stakla, kontakt s umjetninom i s kulturnom baštinom mora biti neposredan, svaki detalj mozaika treba objasniti ljudima dok oni to promatraju. Uostalom i zato crkva naplaćuje 40 kuna svaki ulazak u baziliku. Pazite, ne radi se o malom novcu, turisti često negoduju, kažu da je cijena pretjerana, ali ja osobno ipak smatram da je u redu s obzirom na vrijednost porečke bazilike. Mislim da trebamo naći kompromis, ne smijemo dozvoliti da nam situacija izmakne iz kontrole, i ne prihvaćam da je netko silno htio napumpati cijeli slučaj koristeći se medijima, kaže Mates. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter