Jelenić: Ulaz u crkve naplaćivati, slikanje zabraniti

Treba se poraditi na prezentaciji bogate sakralne baštine - župnik Marijan Jelenić (Snimio Manuel ANGELINI)
Treba se poraditi na prezentaciji bogate sakralne baštine - župnik Marijan Jelenić (Snimio Manuel ANGELINI)

Treba zabraniti fotografiranje interijera i inventara u crkvama poput tkanina i slika na platnu jer ih to oštećuje. Trebalo bi prodavati razglednice s tim motivima i tako prikupljati sredstva za obnovu. U mnogim crkvama svijeta zabranjeno je fotografiranje, rekao je tajnik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral turista i vodnjanski župnik Marijan Jelenić na konferenciji za novinare u utorak u Vodnjanu.

Navodeći da se u Istri mora poraditi na prezentaciji bogate sakralne baštine ugrađujući je u svakodnevnu turističku ponudu, najavio je i da se od ove sezone turističko razgledavanje crkve sv. Blaža u Vodnjanu plaća 10 kuna po osobi.

- Porečka katedrala je već uvela naplatu. Netko treba crkve restaurirati i čistiti, a to košta. Naplata ulaza u crkve postoji u svijetu i nitko se ne čudi. Većina je crkvi u Istri zatvorena jer je posjećivanje kontraproduktivno, a župnik je radije zatvori nego da se svađa s turističkim vodičem. U crkvama bi trebalo organizirati i čuvarsku službu koja će nadgledati ulazi li se s bocama ili s psima i spriječiti krađe, rekao je Jelenić te dodao da u Italiji godišnje nestane 30 tisuća umjetnina iz crkvi.

Jelenić je naveo da u Istri ima 1.500 crkvi te da i one male imaju jednaku vrijednost kao i velike. Kaže i da naši sveci nisu poznati turistima, pa ih treba pravilno prezentirati, a kao primjer naveo je pulsku katedralu u kojoj se nalaze relikvije sv. Dimitrija, sv. Salomona i sv. Fiora, što je malo poznato.

- Istra je pogodna destinacija, a budemo li to znali iskoristiti, postat ćemo turistički eldorado, tvrdi Jelenić navodeći nekoliko istarskih duhovnih destinacija kao što su porečka bazilika, Beram, Vodnjan s 300 svetaca, sv. Fošku u Batvačima, Motovun, pulsku Arenu, Limski kanal na čijem su području živjela tri sveca, Sv. Lovreč Pazenatički u kojem se nalaze zidine iz 10. stoljeća, Rovinj, Mutvoran, Svetvinčenat poznat po Kaštelu, Sv. Petar u Šumi s benediktinskim samostanom te Pićan.

Na pitanje kakva je suradnja crkve i turističkih zajednica, rekao je da je HTZ-u predlagao da se na turističkim sajmovima predstavlja i crkva jer je to u inozemstvu uobičajena praksa. No, to nije zaživjelo. (Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter