Jelenić: Prvi put izlažemo 57 relikvija svetaca

Marijan Jelenić s relikvijom sv. Prospera biskupa iz 5. stoljeća (Z. STRAHINJA)
Marijan Jelenić s relikvijom sv. Prospera biskupa iz 5. stoljeća (Z. STRAHINJA)

Za 804. rođendan vodnjanske Župe sv. Blaža u utorak će vjernicima biti predstavljeno 57 relikvija svetaca, koja, mada su stoljećima već u posjedu Župe, nikada ranije nisu bila izložena. Uz te relikvije bit će javnosti pokazano još stotinu kostiju za koje nije utvrđeno kojim su svecima pripadala.

- Naša crkva je jedna od rijetkih koja slavi sv. Blaža, sveca zaštitnika od bolesti grla. Tradicionalno nam na pomazanje grla dolaze vjernici iz šire okolice, a tom ćemo im prilikom prezentirati relikvije u staklenim čašama s poklopcima i zapečaćene pečatom biskupa Dražena Kutleše. U slične posude stavili smo i još stotinu neidentificiranih osteoloških ostataka koje nismo pečatili da bi bili raspoloživi za daljnja istraživanja, rekao je vodnjanski župnik Marijan Jelenić.

Stigle iz Venecije

Relikvije su evidentirane još 1983. kada su sakupljani predmeti za izložbu o sakralnom blagu, no kako nisu bile pohranjene u relikvijarima nisu ni izlazile u javnost. I te su relikvije, kaže župnik, stigle s Gaetanom Greslerom iz Venecije koji ih je prije dva stoljeća skrivao pred Napoleonovim vojnicima. Sada će biti poslagane u drvene sarkofage u kojima su se prije nalazila čuvena vodnjanska sveta tijela, a koja su smještena u nove klimatizirane škrinje s kontroliranim uvjetima.

Među tim "novim" relikvijama je i, kako župnik kaže, senzacionalni neraspadnuti prst sv. Bazilija iz 4. stoljeća, ali i ostaci svetih Ivana Krstitelja, Luke evanđeliste, Marije Magdalene, Bartolomeja apostola, Benedikta opata… U zbirci su i čestice Kristovog križa i vela Blažene Djevice Marije, ali i platna koja su koristili blaženi Alojzije Stepinac, Ivana Pavao II. i Miroslav Bulešić.

- To je raspon tijela od 1.700 godina. Nezamislivo! Neke katedrale grade se radi jedne relikvije, a mi ih imamo toliko puno. Vodnjan, Istra i Hrvatska imaju jedinstveno sakralno blago i jednog će se dana Vodnjan sasvim sigurno pretvoriti u iznimno svetište i hodočasničku destinaciju, rekao je Jelenić.

Preskupa oprema

Za staklene posude u kojima je smjestio relikvije navodi da su tek primitivno rješenje s obzirom da su se druge opcije pokazale preskupim ili previše kompliciranim. Primjerice, u Muranu su im za izradu 57 staklenih relikvijara tražili, kaže, između 300 i 700 eura po pojedinoj relikviji. Da bi na koncu i čuveni staklari odustali s isprikom da im to neisplativo.

- Da smo tražili izradu relikvijara od plemenitih metala kakve imamo u zbirci to bi nas koštalo deset tisuća eura po relikviji, kaže župnik Jelenić. Financijske probleme navodi i u kontekstu projekta "Virtualno svetište" kojim bi vodnjanske relikvije želio učiniti dostupnim svijetu, i to u elektroničkom obliku do najsitnijeg detalja, dok se ne izgradi i stvarno svetište - kripta ispod Župne crkve. No, i "Virtualno svetište", kaže Jelenić, koje bi prethodilo izgradnji kripte, zahtijeva višemilijunska sredstva.

- Problem je što imamo čak 786 kostiju koje treba snimiti CT-om, a onda ih i skenirati. A jedna splitska tvrtka za to traži 200 eura po kosti. Postoji i mogućnost kupnje skupocjenih skenera, ali onda to znači i da trebamo angažirati tim ljudi koji će sve to raditi. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter