Jeleni ?okic Lapis Histriae

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pobjednica natjecaja "Lapis Histriae 2010.", vec petu godinu organiziranog u sklopu pogranicnog književno-znanstvenog simpozija Forum Tomizza, mlada je apsolventica studija dramaturgije u Beogradu Jelena ?okic s pricom "Gradsko kazneno".

"Gradsko kazneno" splet je duhovitih, britkih scena iz velegradskog prijevoza, kojima je dotaknut zaista širok raspon neuralgicnih tocaka u suvremenom tranzicijskom društvu - spolni, generacijski, nacionalni i klasni sukobi.

Ova je prica izabrana u konkurenciji od 79 tekstova na hrvatskom, srpskom, slovenskom, talijanskom i bosanskom jeziku, pristiglih s prostora cijele bivše države. U finalu su bile još i price Slobodana Bubnjevica iz Panceva, Franje Janeša i Zorana Pilica iz Zagreba, Mihe Mazzinija iz Ljubljane i Maria Schiavata iz Rijeke.



Iza toga nastavljen je simpozijski dio na kojem je prvi govorio Stefano Petrungaro iz Padove s temom hrvatskih povijesnih udžbenika u školama.

Pjesnik, novinar i jedan od cetvorice urednika kulturno-propagandnog kompleta Beton, Miloš Živanovic iz Beograda, ispricao je kako je nastao taj casopis i u kojem okruženju, posebno analizirajuci današnju stvarnost u Srbiji. Marko Pogacar, splitski pjesnik, kriticar i pisac koji živi u Zagrebu takoder je gostovao na Forumu. Tršcanin Primož Sturman umaškoj je publici iznio svoja razmišljanja o europskim okvirima sa slovenske pozicije.

O temi ovog simpozija "Status quo… vadis?" izlagale su i Puljanka Jelena Lužina, teatrologinja, redovita profesorica na Fakultetu dramskih umjetnosti Sveucilišta "Sv. Kiril i Metodij" u Skoplju, te Patrizia Vascotto iz Trsta, predsjednica dvojezicne udruge Gruppo-Skupina 85.


Podijeli: Facebook Twiter