Jelavic naložila istragu u pulskom domu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Strašno je to što se dogodilo u Puli i vec danas cemo zatražiti izvješce iz Doma", rekla je u nedjelju pravobraniteljica za djecu Mila Jelavic koju posebno brine to što nitko nije cuo zlostavljanje djecaka koje je potrajalo nekoliko sati tijekom noci.

- Svi domovi imaju odgajatelje koji dežuraju tijekom noci pa cemo ispitati odgovornost onih koji su trebali paziti na djecu u to vrijeme. Žrtvi ovog strašnog cina pružit cemo svu potrebnu pomoc, dodala je Jelavic.

U Uredu pravobraniteljice za djecu smatraju da mali broj prijavljenih slucajeva nasilja u domovima ne odražava realnu sliku stanja i da je "tamna brojka" sigurno puno veca, posebice u domovima za djecu s poremecajima u ponašanju.

Utemeljenost ove tvrdnje potkrijepljena je saznanjima koja djelatnici Ureda pravobraniteljice dobivaju prilikom obilaska domova i razgovora s djecom. Naime, djeca se u puno vecoj mjeri tuže na vršnjacko nasilje tijekom spontanog razgovora u zašticenim uvjetima nego što su to spremna prijaviti nadležnim institucijama.

Razlog je strah od odmazde i još veceg nasilja vršnjaka u situaciji postojanja neformalnog vodstva skupine i zakona jaceg. Uglavnom su i obeshrabrena za prijavljivanje, i to zbog mlake ili nikakve reakcije djelatnika dom(ov)a, koji ih cesto nisu u stanju adekvatno zaštititi.

U razgovoru s djelatnicima domova stekli smo dojam da ustanove poduzimaju odredene mjere da bi obuzdale nasilje. Medutim, to ocito nije dovoljno za kvalitetniju specijalnu i generalnu prevenciju ove pojave.

Posebno zabrinjava tolerantan stav djece u domu prema verbalnim oblicima nasilja koje cesto predstavlja uobicajeni nacin komunikacije medu njima, cak i u nazocnosti odraslih.

Djeca uopce nisu svjesna neprimjerenosti takvog ponašanja, što takoder upucuje na ucestalost svih oblika nasilja.

- Smatramo da je vrlo važno da djeca u domovima budu upoznata sa svojim pravima, da ih je vrlo važno pouciti i uputiti što mogu uciniti i kome se mogu obratiti u slucaju bilo kojeg oblika nasilja te ih ohrabriti na prijavljivanje takvih slucajeva, objašnjavaju u Uredu pravobraniteljice za djecu.

Blaženka Butorac, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži u Puli u kojem je u noci sa srijede na cetvrtak silovan 13-godišnjak romske narodnosti, za što su osumnjiceni 13-godišnjak iz Pule i 15-godišnjak iz Zagreba, izjavila je da su nadležni u Domu nakon saznanja o dogadaju ucinili sve da zaštite napadnutog djecaka.

Odmah je, do okoncanja slucaja, suspendirala inace iskusnog odgajatelja koji je kriticne noci bio dežuran.


Podijeli: Facebook Twiter